Home / AKTUELNO / Rusija počela razmeštanje jedinstvenih dubinskih sonara koji će sa dna mora i okeana učiniti providnim sve brodove i podmornice na zemaljskoj kugli!

Rusija počela razmeštanje jedinstvenih dubinskih sonara koji će sa dna mora i okeana učiniti providnim sve brodove i podmornice na zemaljskoj kugli!

Ministarstvo odbrane Rusije započelo je razmeštanje jedinstvenog podvodnog sistema za hidroakustično praćenje koji je sposoban da učini „providnim” cele regione svetskog okeana, otkrivajući sve brodove koji se tamo nalaze, podmornice, čak i avione i helikoptere na malim visinama.
baze- podvodne- more 1
Osnovu ovog jedinstvenog sistema, koji je dobio naziv „Harmonija”, čine specijalni podvodni robotizovani sistemi, koji izlaze iz podmornice i razmeštaju na dnu moćne hidroakustične stanice.  Dobijenu informaciju roboti potom prenose na komandna mesta preko satelita.

Kako otkrivaju stručnjaci, pojedini elementi sistema su već počeli sa radom, a „Harmonija” će punim kapacitetom profunkcionisati najkasnije 2020. godine.

Ruska Federalna agencija za specijalnu gradnju („Specstroj”) već je počela pripreme za izgradnju pogona za osposobljavanje robotizovanih uređaja za praćenje Svetskog okeana, koji će se nalaziti u uvali Okoljnaja u Severomorsku. Radovi su dobili oznaku „Harmonija-S”.

Istovremeno je u mestu Belušja Guba, koje se nalazi na Novoj Zemlji, započeta izgradnja komandnog mesta za upravljanje novim sistemom (nazvanim „Harmoniя-NZ”).

„Specstroj” nije naveo konačan datum završetka radova.

Glavni proizvođač „Harmonije” je Korporacija za kosmičke sisteme specijalne namene „Kometa” (deo koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu „Almaz-Antej”). U radovima učestvuju i Centralni konsttruktorski biro „Malahit” i Naučno-istraživački projektno-konstruktorski i tehnološki institut za akumulatore „Istočnik”.

„Malahit” je 2014. godine dobio više od 5,5 milijardi rubalja za obavljanje dela eksperimentalno-konstruktorskih radova „Harmoniя-Garaž” i 1,5 milijardu za eksperimentalno-konstruktorski rad „Harmoniя-Galjka”.

„Istočnik” je u okviru projekta „Harmonija” stvorio litijum-polimerske akumulatore i akumulatorske baterije za napajanje podvodnih tehničkih sredstava za istraživanje kontinentalnog šelfa.

Na internetu i u drugim dostupnim izvorima se može pronaći detaljan opis rada „Harmonije”.

Ključni element „Harmonije” su robotizovane autonomne dubinske stanice (ADS), koje u tajnosti po morskom dnu razmeštaju specijalne podmornice.

Autonomne dubinske stanice na dnu imaće nepomične hidroakustične antene dugačke više metara. Moći će da vrše pasivno hidroakustično izviđanje, jednostavno prisluškujući šta se događa na dnu i pokušavajući da otkriju karakteristične zvuke sklopova i mehanizama brodova i aviona. Takođe, one mogu da ispuštaju aktivni zvučni signal, koji otkriva i klasifikuje nadvodne i podvodne objekte.

Nekoliko ADS će se povezivati u mrežu koja će biti sposobna da otkrije podvodnu i nadvodnu situaciju u radijusu od nekoliko stotina kilometara.

Oprema za upravljanje dubinske stanice obrađuje podatke dobijene pomoću sonara i šalje ih na komandno mesto. Za to u sklopu sistema postoji specijalna bova, koja prenosi podatke preko satelita za vezu.

Stanice se napajaju pomoću jedinstvenih litijum-polimerskih baterija koje imaju sistem za upravljanje i kontrolu koji maksimalno prilagođava potrošnju električne energije režimu rada dubinskih stanica. Sa dužinom nešto većom od 30 centimetara, baterija ima nominalni kapacitet 28 A/h, a nominalni napon — od 58 do 80 volti. Radi na temperaturama d -10 do -45 stepeni.

Po komandi iz komandnog mesta – ADS samostalno skuplja sve antene, spušta bovu za vezu i vraća se u podmornicu.

— Kao nosilac autonomne dubinske stanice – robote može da koristi podmornica specijalne namene „Sarov” — kaže glavni urednik portala Militaryrussia Dmitrij Kornjev. — Mediji su više puta pisali da se na „Sarovu” ispituju nekakvi podvodni roboti. Sudeći po fotografijama te podmornice, u nju se ukrcavaju konstrukcije cilindričnog oblika dugačke nekoliko metara, koje nakon ispitivanja pomoću specijalnih mehanizama za podizanje sa velikih dubina sa dna podiže brod „Zvjozdočka”. Verovatno će „Sarov”, koji pokreće dizel motor, u budućnosti zameniti nuklearne podmornice „Belgorod” i „Habarovsk”, čija je izgradnja počela nedavno. Te podmornice su se, pored „Sarova”, pominjale kao nosioci podvodnih robota.

putin

Kobilica podmornice klase 09851 „Habarovsk” položena je u julu 2014. godine u fabrici „Sevmaš” u gradu Severodvinsk. Ona bi trebalo da uđe u sastav ruske Ratne mornarice najkasnije 2020. godine.

Podmornica specijalne namene klase 09852 „Belgorod” je modifikacija podmornice-nosača raketa klase 949 (iste kao „Kursk”, koji je potonuo 2000. godine) i biće predata Ratnoj mornarici Rusije do kraja tekuće ili početkom naredne godine.

— Informacija o „Habarovsku” je prilično malo — ističe Kornjev. — Čak još uvek nije zvanično objavljen njegov izgled. O „Belgorodu” ima više informacija. Ta podmornica će biti nosilac spasilačkih podvodnih (dubokovodnih) plovila sa ljudskom posadom i bez ljudske posade (autonomnih). Zvanična namena joj je vršenje naučnih istraživanja u udaljenim delovima okeana i učešće u spasilačkim operacijama.

— Autonomne dubinske stanice su prilično skupi uređaji. Zato će biti napravljene za višekratno korišćenje — smatra vojni istoričar Dmitrij Boltenkov. — Za njihovo održavanje su potrebni posebni pogoni u kojima mogu ne samo da se zamene akumulatorske baterije, već i da se proveri rad najslženijih elektronskih sistema, kao i mehaničkih sklopova i mehanizama stanice. Jedan mali kvar, i skupa ADS bi mogla da bude izgubljena.

Može se pretpostaviti da će tehničko održavanje i pripremu robota-stanica stručnjaci Ratne-mornarice Rusije vršiti u Pogonu za pripremu robotizovanih uređaja u sklopu sistema za praćenje svetskog okeana koji se nalazi u uvali Okoljnaja kod Severomorska.

Pogon je zgrada dimenzija 80×80 metara. Pored prostora za čuvanje proizvoda većih gabarita, na teritoriji objekta postoje: kotlarnica, elektrana, sistem za čišćenje kanalizacije, cisterne za čuvanje mazuta. Za potrebe zaštite objekta predviđeni su kontrolni punkt, osmatračnica, estakada za pregled vozila i stražarska prostorija.

Komandno mesto za upravljanje „Harmonijom”, koje se gradi u Novoj Zemlji, objekat je dimenzija 48×18 metara. Pored glavne zgrade,objekat sadrži ograđeni parking sa pet parking mesta i kontrolni punkt.

— Verovatno već postoje gotove autonomne dubinske stanice koje su prošle ispitivanja na „Sarovu” — kaže Boltenkov. — Takođe, već postoje privremeno komandno mesto i pogon za održavanje stanica. Prvi pravi nosilac stanica — „Belgorod” —biće predat floti ili ove ili sledeće godine. Zato će, iako ne u punom obimu, početi sa radom sledeće godine. S obzirom na rokove izgradnje objekata u Severomorsku i Novoj Zemlji, kao i na primopredaju „Habarovska”, može se pretpostaviti da će sistem u punom obimu početi sa radom 2020. godine.

 (Fakti)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …