Home / AKTUELNO / RUSKI KONGRESMEN „ZALEDIO“ SVET: „POSTOJI VELIKI RIZIK DA POČNE PRAVI RAT“

RUSKI KONGRESMEN „ZALEDIO“ SVET: „POSTOJI VELIKI RIZIK DA POČNE PRAVI RAT“

Uzajamno uništenje, stub globalne stabilnosti – nestao bi ako bi se Rusija, Kina i Sjedinjene Države dogovorile da se oslobode nuklearnog oružja, izjavio je ruski kongresmen Leonid Slutski.

” Ravnoteža snaga između Moskve i Vašingtona zasniva se na takozvanom uzajamnom uništenju “, rekao je poslanik ruskoj televiziji, komentirajući intervju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u kojem je pozvao druge zemlje da smanje svoje nuklearne arsenale.

„Postoji veliki rizik da počne pravi rat“, rekao je Slutski.

U intervjuu, američki predsednik pozvao je Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu da unište svoje nuklearno oružje.

Njegovi komentari došli su zbog izveštaja da Bijela kuća priprema ambiciozni sporazum o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom.

Međutim, Slutski, šef Odbora Donjeg doma za međunarodne poslove, bio je skeptičan prema američkom nuklearnom razoružanju, ističući da su SAD ove godine povećale svoj vojni budžet na 716 milijardi dolara.

U februaru, SAD su se jednostrano povukle iz Ugovora o INF-u iz 1987. godine, koji zabranjuje rakete na kopnu u rasponu od 500 km do 5.500 km, dodao je on.

„Dakle, izjava Donalda Trampa mogla bi se tumačiti samo kao propagandni potez, tipičan za ovog predsednika. On često daje kontradiktorne izjave jedan za drugim ”, zaključio je Slutski.

Ranije, predsednik Trump i nekoliko visokih zvaničnika, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona, predložili su pregovore za novi nuklearni sporazum, uključujući Kinu i Rusiju, ali nije dat nikakav poseban predlog.

„Siguran sam da ćemo, u nekom trenutku u budućnosti, predsednik Ksi i ja, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom, početi govoriti o smislenom zaustavljanju onoga što je postalo glavna i nekontrolisana trka naoružanja. SAD su ove godine potrošile 716 milijardi dolara. ”Napisao je na Tviteru Tramp prošle godine.

Webtribune.rs

Check Also

KOMPANIJA KOJA PRAVI VAKCINU PROTIV KORONE: „MOŽDA ĆEMO MORATI DA NAMERNO ZARAZIMO NEKE LJUDE“

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv korona …