Home / IZA KULISA / ČITAV VEK ZATIRU SRPSTVO U CRNOJ GORI: PRVI UDAR POČEO RUŠENJEM NJEGOŠEVE KAPELE- EVO KOJI JE SAD PLAN! (VIDEO)

ČITAV VEK ZATIRU SRPSTVO U CRNOJ GORI: PRVI UDAR POČEO RUŠENJEM NJEGOŠEVE KAPELE- EVO KOJI JE SAD PLAN! (VIDEO)

Godine 1845 Petar II Petrović Njagoš na Lovćenu podiže crkvicu , posvećuje je svom Svetom stricu Petru Cetinjskom.

Neposredno pred smrt, Njagoš je izrazio želju da u toj crkvici i on bude sahranjen, a reči kojima ovo traži prenosi nam njegov ađutant i prijatelj Milorad Medaković:

“Na onoj visini, koja je najviša u Crnoj Gori i od kud se vide ponajviše samo srbske zemlje i sinje more.”

Ujedno Njagošev ađutant zapisuje i upozorenje Vladike

“To je moja potonja želja, koju u vas ištem da je ispunite, i ako mi ne zadate Božju vjeru da ćete tako učinjet, kako i ja hoću, onda ću ve ostaviti pred prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalostniji i tu moju žalost stavljam vami na dušu.”,

U prvom svetskom ratu Lovćen osvajaju austro-ugari koji odmah naređuju bombardovanje a potom i rušenje kapele , te Avgusta 1916te godine kapela biva srušena a mošti Njagoševe u zadnjem momentu se prebacuju u Cetinjski manastir.

10. septembra 1925 kapelu obnavlja Kralj Aleksandar Karađorđević. Kovčeg sa moštima u obnovljenu kapelu uneli su kralj Aleksandar Karađorđević, članovi Vlade i mitropolit Gavrilo sa episkopima bitoljskim, timočkim i čehoslovačkim.

U kovčeg su spušteni komadić svilene Njagoševe odeće nađene pri otkopavanju stare kapele , ali i albanska spomenica koju je kralj Aleksandar skinuo sa svojih grudi.

Za vreme spuštanja poklopca na sarkofag, kralj Aleksandar je otpasao svoju sablju, predao je kraljici Mariji, te položio na spušteni poklopac veliku srebrnu palminu granu da bi nakon toga od kraljice uzeo sablju, izvadio je iz korica i položio na sarkofag da tu prenoći.

20 godina kasnije, prvog maja 1945te godine proglašena je Crnogorska nacija, u skladu sa ranijom odlukom KPJ o razbijanju Srpstva i Pravoslavlja kao najvećih neprijatelja Partije.

Kako bi se raskrstilo sa Srpstvom u Crnoj Gori , nova nacija rešava da uništi najveći simbol srpstva , Njagoševu kapelu, te daje nalog hrvatskom skulptoru Ivanu Meštroviću da na tom mestu napravi mauzolej.

Srpska crkva se bunu protiv ovakve odluke, ali Opštinska skupština Cetinja zabranila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi „da se mješa u njena Ustavom zagarantovana samoupravna prava” i 18. marta 1969. godine, donosi odluku o podizanju mauzoleja na mestu Kapele. Kapelu poslednji put ruše u leto 1972. Decenijama kasnije monaštvo i dobrotvori u ime sećanja na ovu tragediju na Miholjskoj prevlaci, na imanju manastira Sv Arhanđela Mihaila dižu krstionicu pod imenom „Suza Njagoševa“

Ovih dana neki novi dušmani pokušavaju da ponovo brišu tragove srpstva … pogledajte u video:

(Helmcast)

Check Also

(VIDEO) ŠTA VLAST KRIJE O MIGRANTIMA I ZAŠTO JE DRASTIČNO POVEĆAN BROJ ILEGALNIH ULAZAKA ZA VREME VANREDNOG STANJA

Mi koji vodimo računa o nacionalnom i državnom interesu smo na vreme ukazali na problem …