Home / AKTUELNO / „Sećam se slike kako se Klinton smejao Jeljcinu, čak se držao za stomak! Sada nešto ne viđam da se Obama smeje u Putinovom prisustvu!“

„Sećam se slike kako se Klinton smejao Jeljcinu, čak se držao za stomak! Sada nešto ne viđam da se Obama smeje u Putinovom prisustvu!“

Režiser Emir Kusturica rekao je da je u osnovi holivudskog filma danas propaganda, te da je Rusija idealna zemlja da se stvara tržište svetskog filma zato što je svjetski film u opasnosti od Holivuda.

kusturica
Okretanje ka vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna delatnost, nego okretanje ka stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Holivud može da koristi te patente, onda je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Holivud“, rekao je Kusturica na otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta „Mreža“ u Moskvi.

On je naglasio da je holivudski film nastao paralelno sa američkim snom, te da Rusija mora da stvori svoj san koji treba da dobije ekvivalent u ruskim filmovima, jer je film, kako je naglasio, u osnovi san.

Kusturica je na predavanju poželeo budućim mladim režiserima da urade dve stvari – da istražuju period sovjetskog nemog filma i da vide kako se stvaraju filmske metafore, kao i da se okrenu originalnim idejama koje će idealizovati i optimalizovati ruskog čoveka.

„Kad spojite te dve stvari možete da očekujete da ćete praviti dobar film. Dakle, istraživati vaše tradicije i bazirajući se na njima, realizovati snažne ideje o vašoj istoriji i vašim ljudima… To naravno znači i ogroman, široki spektar mogućnosti“, poručio je Kusturica studentima, a prenosi „Glas Rusije“.

Proslavljeni srpski režiser u okviru projekta „Mreža“ ima ulogu predavača i on će s vremena na vreme dolaziti u Moskvu i držati predavanja budućim mladim režiserima.

Posle predavanja, Kusturica će svim polaznicima postavljati zadatke, a potom će pregledati snimljeni materijal. Najbolji će imati čast da snimaju film zajedno sa Kusturicom.

Tokom predavanja studenti su postavljali pitanja Kusturici, a jedan od njih pitao je režisera o njegovom odnosu prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kusturica je rekao da ruskog predsjednika vidi „kao zakonitu pojavu zato što je period pre Putina bio kolaps Sovjetskog Saveza“.

„Mislim da je period neposredno pre Putina bio period kada su se američki predsednici smejali vašem predsedniku. Sećam se slike kako se Klinton smejao Jeljcinu, čak se držao za stomak. A sad sam video Obamu kako je gledao Putina. Putin je značajna pojava za ceo svet zato što se stvara nova vrednost. Stvaraju se evroazijske vrednosti i budi se jedan novi svet“, istakao je Kusturica.

Pretpostavivši da je proslavljeni srpski režiser jedan od onih koji razume Putina, jedan od studenata poklonio je Kusturici prsten sa likom ruskom predsednika.

Kusturica se obradovao ovom originalnom poklonu, rekavši da će „na nekom velikom festivalu, tim prstenom nadvladati neprijatelje“.

(Srna)

Check Also

TABLOIDI PRIPREMAJU TEREN ZA DIJANINU SMRT: HRKALOVIĆKA 3 PUTA HTELA DA SE UBIJE!?

Bivša državna sekretarka MUP u prošlosti pokušavala da digne ruku na sebe, poslednji put tako …