Home / AKTUELNO / Sezona uragana je tek počela: Evo šta Amerikanci mogu da očekuju narednih dana i kako će se zvati sledeći..! (VIDEO)

Sezona uragana je tek počela: Evo šta Amerikanci mogu da očekuju narednih dana i kako će se zvati sledeći..! (VIDEO)

Dok uragan Irma prolazi pored karipskih ostrva i polako se približava Floridi, uragan Hoze ide njenom putanjom i preti da opustoši ionako razorena ostrva na Karibima.

amerika- poplave

Hoze i Katja, koja preti sa zapada, dobili su na jačini u poslednjih nekoliko sati. Uragani su česta pojava na istoku SAD, a ovogodišnja sezona istih došla je tek na pola puta.

Tropske oluje obično se pojavljuju u septembru, a svoj vrhunac dostižu 10. septembra. To je zato što je ključne faktore životne sredine teško uskladiti, a Nacionalna okeanografska i atmosferska agencija (NOAA) posmatra osam nedelja oko 10. septembra kao uragansku „sezonu u sezoni“.

– Sezona uragana traje od sredine avgusta do sredine oktobra, ali njegovu punu snagu dobija zapravo početkom septembra kada je kombinacija temperature okeana, koji se dugo pekao letnjim suncem, i nedostatka vibracije vetra dovodi do najvećeg broja oluja – rekao je Brendon Miler, meteorolog CNN-a.

Cela sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Do pre dve nedelje, ova sezona delovala je sasvim obično. Ali, onda je došao uragan Harvi, a za njim i Irma za kojom idu Katja i Hoze. Iako se ne očekuje da Katja udari u obale SAD, mada postoji ta mogućnost, Hoze preti kontinentalnom delu iako je i dalje na Atlantiku.

Pošto je sezona uragana u toku, još više tropskih oluja moguće je da se formira u narednih nekoliko nedelja.

Pre Harvija, SAD nisu pogodili veći uragani (kategorije 3 ili više), od uragana Vilma 2005. godine. Ova sezona nije najaktivnija godina za uragane, a najgore je bilo 2005. kada je bilo 28 tropskih oluja od kojih je 15 preraslo u uragane.

Iako 2017. nije postavila nove standarde, NOAA upozorava da je ova sezona imala „potencijal da bude izuzetno aktivna“. NOAA je u avgustu predvidela 14 do 19 tropskih oluja, pet do 9 uragana i dva do pet velikih uragana za sezonu.

U ovoj sezoni ime je dobilo 11 uragana i to Arlin, Bret, Sindi, Don, Emili, Frenklin, Gert, Harvi, Irma, Hoze i Katja. Sledeća imena koja su na „čekanju“ po redosledu su Li, Marija, Nejt, Ofelija, Filip, Rina, Šon, Tami, Vins i Vitni.

Ljude je oduvek zanimalo kako uragan dobija određeno ime i zašto su u pitanju većinom ženska imena.

Uragani se pojavljuju svake godine, a dobijaju vlastita imena zbog činjenice da ih je nekoliko istovremeno aktivno pa se davanjem imena omogućuje lakše snalaženje meteorolozima, spasilačkim službama i svima koji se nalaze u pogođenim područjima.

Svetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vetar dostiže brzinu veću od 63 kilometara na čas, dobija vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan. Postoji šest takvih popisa sa imenima.

Imena se ciklično ponavljaju svakih šest godina, ali postoje i imena koja su penzionisana, budući da su ti uragani prouzrokovali katastrofe. Na primer, penzionisana su imena Katrina i Sendi.

U prošlosti su imena uragani imali različita imena u svakoj zemlji, pa su ih recimo na Karibima zvali po svecima. U ranom dvadesetom veku jedan australijski prognostičar uragane je nazivao po političarima koje nije voleo, dok su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata uraganima davali imena po svojim ženama i devojkama.

Od toga je, verovatno i nastao običaj da uragani imaju ženska imena. Američka nacionalna meteorološka služba je 1953. godine počela da koristi ženska imena za označavanje uragana, a naknadno su dodata i muška. Ipak, i dalje većina zemalja oluje, uragane i ciklone naziva isključivo ženskim imenima

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …