Home / AKTUELNO / SIRIJSKI ANALITIČAR TVRDI: Ako SAD napadnu sirijsku vojsku, to je i zvanično početak Trećeg svetskog rata!

SIRIJSKI ANALITIČAR TVRDI: Ako SAD napadnu sirijsku vojsku, to je i zvanično početak Trećeg svetskog rata!

amerika-avioni-rat-bombardovanje
Sirijski novinar i politički analitičar, Kevork Almasian, komentarisao je prekid saradnje između SAD-a i Rusije po pitanju Sirije, i istakao da prekid saradnje ništa ne znači jer nikakve saradnje do sada nije ni bilo.

On smatra da su Amerikanci bili prisiljeni da prekinu formalnu saradnju s Rusijom zbog „sramote pred saveznicima, naročito na Bliskom Istoku, jer njihova strategija ne funkcioniše u Siriji“.

Američka politička komentatorka sa prebivalištem u Parizu, Dajana DŽonston ističe da su SAD od početka imale za cilj da eliminišu nezavisnu vlast u Siriji, ali kako se pokazalo da to neće moći, sada nastupaju sa novom strategijom koja se „jednostavno svodi na uništavanje Sirije“.

U pogledu trenutne napetosti oko Alepa i informacija da bi SAD mogle da izvedu napade na položaje sirijske vojske, Almasian je komentarisao: „Za sada su to samo medijske spekulacije. Međutim, ukoliko Amerikanci zaista krenu u napad na sirijsku vojsku, mislim da bi to bio Treći svetski rat. Zaista, ovo nije preterivanje“.

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da će njegove snage povratiti celu zemlju, uključujući i Alep.

Međutim, naveo je da bi više voleo da do toga dođe uz lokalne dogovore i amnestije koje dopuštaju pobunjenicima da odu u druge oblasti.

Asad je, prema transkriptu intervjua koji je dao za dansku televiziju TV2, rekao da ne postoje umereni pobunjenici i da SAD koriste Nusra front kao „kartu“ u sirijskom ratu, prenosi Rojters.

On smatra da SAD ne žele da postignu mirovni sporazum po kojem bi se dozvolili vazdušni udari na Nusra front, zato što je ta grupa jedina njihova „konkretna i efikasna karta u sirijskoj areni“.

Sirijska vlada uz podršku milicija iz Libana i Iraka, kao i Rusije, ponudila je amnestiju pobunjenicima u nekim oblastima posle snažne ofanzive i bombardovanja, što neki smatraju da bi mogao da bude model i za Alep, u kome već dve nedelje traje žestoka ofanziva sirijske vojske, navodi agencija.

Asad je negirao da su sirijske snage bombardovale bolnice i civilne objekte u Alepu.

„Mi nemamo politiku uništavanja bolnica, škola i takvih objekata. Ako ima takvih napada vojske, onda bi to bilo greškom“, rekao je Asad.

(Tanjug/Pravda)

Check Also

UDARNA VEST! ERDOGAN OBJAVIO: RAT JE POČEO

Ovo što se sada dešava u sirijskom Idlibu može se nazvati ratom, izjavio je turski …