Home / U FOKUSU / Pentagon tvrdi: Opšti rat koji nam se približava biće ekstremno smrtonosan i brz- Spremni smo za nasilje kakvo vojska SAD-a nije videla još od Koreje!

Pentagon tvrdi: Opšti rat koji nam se približava biće ekstremno smrtonosan i brz- Spremni smo za nasilje kakvo vojska SAD-a nije videla još od Koreje!

rat-amerika-sad-usa-vojska
Američki vojni zapovednici otkrili su svoja predviđanja za slučaj velikog konflikta i tvrde da je rat između država u nekom trenutku u budućnosti gotovo siguran.

Umešna inteligencija i pametno oružje će biti u prvom planu, neprijatelji će biti savremene države koje se ponašaju agresivno, piše Daily Mail, penosi dnevnik.hr.

“Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti će biti ekstremno smrtonosni i brzi, a mi ih nećemo moći zaustaviti’, rekao je general William Hix na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Vašingtonu.

“Brzina događaja će nadmašiti naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj mašine mogu donositi odluke u budućnosti zahtevaće novi odnos između čoveka i mašina“, dodao je.

Kina i Rusija prikupljaju glomazne konvencionalne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i priprema se za “nasilje kakvo vojska SAD nije vidjela još od Koreje“, tvrdi Hiks.

General Joseph Anderson kaže da se SAD suočava s pretnjom savremenih nacionalnih država koje se ponašaju agresivno u militarnom takmičenju. “Na koga vas to podseća? Na Rusiju?“ – upitao je.

“Rat između država je u jednom trenutku u budućnosti gotovo garantovan“, smatra general Mark A. Milley.

Budući protivnici bi mogli okončati dominaciju SAD u vazduhu, a nova oružja bi mogla spriječiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je Milley te istakao da bi vojska trebala biti spremna i za cyber ratovanje.

Osim toga, valja se pripremiti i za delovanje bez komunikacije koje idu preko satelita i precizne navigacije koju sada uzimaju zdravo za gotovo te i za borbe u složenom urbanom okruženju.

Milley navodi dugu listu fundamentalnih promjena s kojim se suočavaju država i vojska SAD-auključujući i obnovljene pretnje Rusije, sve veću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.

“Ako je cilj sprečiti rat, naša vojska i narod moraju biti spremni“, jasan je Milley. Valjat će dizajnirati i oružja budućnosti.

(Global CIR/Agencije)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …