Home / AKTUELNO / SRBI NE PAMTE OVAKO NEŠTO, UZNEMIRANI KAO NIKADA VIRILI U STRAHU IZA ZAVESA: STOTINE ALBANACA DIVLJANJEM NA JUGU SRBIJE I SKANDIRANJEM „UBIJ, ZAKOLJI, DA SRBIN NE POSTOJI“ PROSLAVLJALI ODLAZAK NA SVETSKO PRVENSTVO! (VIDEO)

SRBI NE PAMTE OVAKO NEŠTO, UZNEMIRANI KAO NIKADA VIRILI U STRAHU IZA ZAVESA: STOTINE ALBANACA DIVLJANJEM NA JUGU SRBIJE I SKANDIRANJEM „UBIJ, ZAKOLJI, DA SRBIN NE POSTOJI“ PROSLAVLJALI ODLAZAK NA SVETSKO PRVENSTVO! (VIDEO)

Skandiranjem na srpskom jeziku „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“ i na albanskom „ćivša škije“ što znači „je*ite Srbe“ („škija“ je pogrdan izraz za Srbe na Albanskom jeziku), sinoć su nekoliko stotina mladih Albanaca u Bujanovcu i Preševu proslavili plasman fudbalera Albanije na Svetsko prvenstvo.

albanci- protest- demonstracije

Odmah po završetku utakmice sa Jermenijom, u kojoj je Albanija pobedila sa 3:0, kolone mladih koji su nosili zastave i navijačke rekvizite, pešice i automobilima, počele su da se slivaju prema centralnim gradskim trgovima u Bujanovcu i Preševu.

U Bujanovcu je, odmah posle vatrometa, počelo neprimereno, bučno i ničim izazvano skandiranje koje se orilo skoro jedan sat.

Mladi Albanci su nekoliko puta, pored ostalih usklika, skandirali „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“ i „ćivša škije“.

„Proslava“ je počela vatrometom, a nastavljena raznim pokličima, urlicima, petardama, pucanjem, dimnim bombama, tako da se u jednom trenutku Trg Karađorđa Petrovića nije video od dima.

Dvadesetak minuta kasnije na trg je stiglo tridesetak policajaca, a slavlje je nastavljeno do 21. Dok su mladi Albanci neprimereno slavili, Srbi su u strahu bojažljivo provirivali iza zavesa iz svojih stanova u zgradama koje okružuju centralni gradski trg, jer takvo skandiranje na javnoj sceni u Bujanovcu niko ne pamti.

– Uznemiren sam kao nikada. Ja i moja porodica ne možemo da verujem sopstvenim čulima da nam ovde, u našem gradu, Albanci sa kojima se svakodnevno susrećemo, skandiraju „ubij zakolji…! Ovo se u Bujanovcu nikada nije dogodilo. Ovo ne vodi dobrome – kaže Midrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu.

Jedan srpski novinar, u strahu skoro da nije želeo da razgovara na ovu temu.

– Niko nikome ovde nije zabranio da se nešto slavi. Ali ovakav način slavlja, sa ovakvim porukama nama, njihovim komšijama, to je više nego strašno, tako da smo svi u porodici uznemireni i u šoku. Ja ovakvo skandiranje u Bujanovcu ne pamtim. Evo, deca me pitaju zašto ovi ljudi to izgovaraju. Šta da im kažem? Kako da im to objasnim? – odgovara kolega.

Nenad Mitrović, narodni poslanik Srpske napredne stranke i Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac, pratili su zbivanja na gradskom trgu, ali iznenađeni događanjima, nisu bili spremni da ih podrobnije komentarišu.

– Upoznati smo, pratimo situaciju i na vezi smo sa nadležnim organima – rekli su Mitrović i Arsić, a predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi nije se javljao na telefonske pozive.

Nedostupan je bio i Dragan Veličković, komandir Policijske stanice u Bujanovcu.

U Policijskoj stanici u Bujanovcu, na pitanje koliko je policajaca za bilo na trgu i da li je bilo incidenata, Murat Mustafa, pomoćnik vođe smene je odgovorio:

– Razgovarao sam sa mojim komandirom. On mi je rekao da vam prenesem da mi nismo nadležni da dajemo bilo kakve informacije za javnost. U toku noći ili sutra ujutro imaćete saopštenje policijske uprave u Vranju.

– Mi smo detaljno pratili situaciju u Bujanovcu. Kada je „slavlje“ počelo, i kada su policajci stigli na Trg spremni da intervenišu ako je potrebno, bilo je gunđanja i negodovanja okupljenih. Mi smo identifikovali nekoliko lica koja su pravila incidente, a sve druge radnje preduzećemo sutra u dogovoru sa Tužilaštvom – rekao je izvor u Policijskoj stanici u Vranju.

Isti izvor je sinoć potvrdio da će sutra saopštenjem za javnost građani biti obaveštena o incidentima u Bujanovcu i Preševu.

– Javnost u Srbiji i građani Bujanovca moraju da znaju ko je organizovao ovakvu „proslavu“ i ko su predvodnici mladih koji su svojim komšijama Srbima poslali ovakve poruke – rekao nam je na kraju kolega iz Bujanovca Života Matić.

Pogledajte video:

(alo.rs)

 

Check Also

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! NOVAC LEŽE NA RAČUNE: STIŽE NOVA POMOĆ, A OVO JE SPISAK DATUMA SVIH UPLATA!

Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. …