Home / U FOKUSU / NA IVICI GLOBALNOG SUKOBA: Eksplozija u Ankari kao izgovor Turske za upad u Siriju?! CNN: „Ubačeni Turci predstavljaju trećinu redova ISIS-a!“

NA IVICI GLOBALNOG SUKOBA: Eksplozija u Ankari kao izgovor Turske za upad u Siriju?! CNN: „Ubačeni Turci predstavljaju trećinu redova ISIS-a!“

Snažna eksplozija je usmrtila 30 i ranila preko 100 ljudi u Ankari, prestonici Turske. Navodi se da je meta eksplozija bila prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), koja je održavala miran protest u trenutku eksplozije.

turska-tenkovi-vojska

CNN je naveo da je jedna jaka bomba eksplodirala blizu glavne železničke stanice u turskoj prestonici u subotu ujutru, usmrtivši 30 ljudi, čime je taj napad postao najsmrtonosniji napad u skorijoj istoriji Ankare.

CNN je takođe naveo da još nijedna grupa nije okrivljena za napad, iako se sumnja na terorističku grupu ISIS i na kurdske separatiste u Turskoj.

Turska već duže vreme izbegava konflikte sa ISIS-om, možda s ciljem oslobađanja turskih talaca iz iračkog grada Mosul. Još uvek nema nikakvih detalja o tim pregovorima.

Međutim, Turska je nedavno promenila svoj stav dozvolivši SAD da pokreću napade na ISIS iz avio baze Inčirlik na jugu Turske.

erdogan- turska

Dok CNN pokušava da prikaže Tursku kao neprijatelja ISIS-a, ipak na kraju svog izveštaja navodi:
„Novi izveštaji pokazuju da su se mnogi Turci pridružili redovima ISIS-a i da Turci obučeni u Ankari predstavljaju trećinu redova ISIS-a“.

Obamina administracija dorađuje svoj pristup borbi protiv Islamske države u Siriji, napuštajući taktiku kreiranja novih kopnenih snaga, odnosno „umerenih“ pobunjenika, naveli su zvaničnici u petak.

Ako se uzme u obzir činjenica da Turci većinom čine ISIS, da je Turska glavni regionalni i globalni sponzor terorizma i da je Turska ta koja ostavlja otvorene granice, omogućavajući ISIS-u da preživi, logično je zaključiti da je Ankara organizovala i sprovela napade u pokušaju da izvuče korist iz toga.

Terorizam kao alat

Eksplozija se dogodila taman kada SAD pokušavaju da odgovore na nedavno rusko širenje antiterorističke operacije u Siriji u saradnji sa sirijskom vladom, Iranom i Irakom.

Washington Post je otkrio koji je plan SAD za kontranapad:

„U Obaminoj administraciji se javlja zabrinutost da je ruska intervencija zakomplikovala situaciju u Siriji i omogućila predsedniku Bašaru el Asadu da preživi. Ruski vazdušni napadi postavljaju pitanje da li SAD i na koji način treba da zaštite pobunjeničke grupe ako one budu gađane ruskim bombama.

U međuvremenu, CIA je od 2013. godine obučila oko 10.000 pobunjenika za borbu protiv Asadovih snaga. Ti pobunjenici su značajno potisnuli Alavite, Asadov ogranak, ali su sada meta ruskih bombi. Tajni program CIA-e je jedini način na koji SAD mogu vojno da napadnu Asada“.

Dakle, umesto borbe protiv ISIS-a sasecanjem linija zaliha u Turskoj, SAD planiraju da se direktno sukobe sa proruskom ofanzivom na severu, kojoj je cilj da saseče linije zaliha ISIS-a.

turska- vojska

Da bi to uradile, SAD moraju imati pomoć Turske koja je i sama osmislila uspostavljanje „bezbednih zona“ u okviru okupirane teritorije u severnoj Siriji. Međutim, Turska nema opravdanje i političku podršku da to učini.

Eksplozija je možda pružila opravdanje za mešanje Turske prtiv ISIS-a u Siriji uz uspostavljanje dugo planirane „bezbedne zone“ s ciljem održavanja primarnog koridora zaliha za ISIS, suprotstavljanja ruskim vojnim operacijama i širenja teritorije s ciljem zbacivanja Asada.

Treba napomenuti da su mete eksplozije u Ankari zapravo grupe povezane sa Kurdima, protiv kojih turska vlada trenutno vodi rat, pored toga što vodi zastupnički rat u Siriji.

Možda pravi krivci za eksploziju u Ankari nikada neće biti otkriveni, ali teroristički napad će sigurno koristiti počiniocima. Ukoliko se ISIS optuži za napad, mogla bi se javiti sumnja da je trenutna vlast u Turskoj direktno umešana u napad.

Tony Cartalucci (Land Destroyer)

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …