Home / AKTUELNO / „Srbija ne sme da izgubi ono što predstavlja njenu snagu, a to je vrednosti njenog naroda!“

„Srbija ne sme da izgubi ono što predstavlja njenu snagu, a to je vrednosti njenog naroda!“

Ambasador Alžira u Beogradu Abdelkader Mesdua najavio je da će Alžir krajem godine lansirati novi ekonomski program, vredan 265 milijardi dolara, i pozvao srpska preduzeća da se uključe u radove.

500

Program za investicije i razvoj za 2015-2019 biće, prema izveštajima alžirskih medija, usmeren prvenstveno na izgradnju železnice, puteva i vodoprivredu.

Ambasador Mesdua je, u intervjuu Tanjugu, naglasio da Alžir veoma ceni stručnost srpskih kompanija u mnogo oblasti, posebno kada je reč o vodnim resursima, infrastrukturi i poboljsanju uslova zivota građana.

Odnosi Srbije i Alžira su, prema njegovim rečima, u proteklih nekoliko godina znatno napredovali u svim poljima: na političkom planu su odlični, posle perioda teškoća tokom tranzicije u obema zemljama, a na ekonomskom planu su znatno unapređeni zahvaljujući mešovitoj komisiji, bilateralnim sporazumima, razmeni susreta na ministarskom nivou i angažovanju srpskih preduzeća u Alžiru.

Mesdua, koji je i doajen grupe afričkih ambasadora u Srbiji, ukazao je i na snažnu saradnju Srbije sa Afrikom, pre svega u domenu privrede, ali i u drugim domenima, poput obrazovanja.

„Danas imate, na primer, alžirske i angolske kadrove koji stiču obrazovanje u srpskim obrazovnim institucijama, a ima i kompanija koje rade u mnogim afričkim zemljama, ali mislim da treba da uložimo još više napora kako bi ti odnosi bili na visini naših želja“, rekao je on.

Mesdua je ocenio i da je odluka Srbije da obnovi odnose s nesvrstanim zemljama bila veoma mudra, jer Pokret nesvrstanih je, prema njegovim rečima, danas više nego ikada pokazao svoju vrednost na političkom planu kao pokret koji štiti interese svojih članica.

Ambasador, koji je na službi u Beogradu od 2008. godine, ocenio je da je Srbija za to vreme znatno napredovala, promenila se i nastavlja da se korenito menja.
„Mnogi Srbi ne vide uvek taj napredak…, ali Srbija je danas sasvim drugačija od one koju sam zatekao po dolasku. Uveren sam da će Srbija ostvariti još napretka i u budućnosti“, rekao je on.

Govoreći o reformama u Srbiji, Mesdua je kazao da su one uvek bolne po stanovištvo, ali nužne za napredak, i izrazio uverenje da će one u budućnosti doprineti prevazilaženju recesije i privrednom rastu, što će omogućiti i bolji život građana.

Alžirski diplomata je primetio da su veliki napori uloženi i na planu pravosuđa, zaštite ljudskih prava i prava manjina, regionalne saradnje i pomirenja s bivšim jugoslovenskim republikama.

„Srbija je na putu evrointegracija, ulaže znatne napore da se prilagodi evropskim standardima. Niko ne može da kaže da nema napora… ali često ti napori nailaze na teškoće na terenu“, rekao je on, ukazujući na ekonomske probleme s kojima se suočava Srbija, ali i ostatak sveta.

„Uvek se može zameriti, kao što to rade neki predstavnici država, da napredak nije dovoljno brz, ali ima objektivnih problema na terenu koji sprečavaju da Srbija napreduje brzinom koju drugi očekuju. Uveren sam da će sve te prepreke biti postepeno prevaziđene.“

Mesdua je istakao da se ostvareni napredak može meriti i po tome kako se razvijala situacija u odnosima Beograda i Prištine u protekle dve godine.
„Alžir nije priznao Kosovo, ali smo ohrabrili Srbiju da počne dijalog kako bi bilo pronađeno rešenje, jer smatramo da rešenje postignuto na dobrovoljnoj bazi između dve strane može da doprinese i smirenju u regionu“, rekao je on.

Sličan stav o značaju dijaloga Alžir ima i po pitanju situacije u Maliju i Libiji, gde postoje nestabilnost i bezbednosni problemi, kazao je Mesdua, ukazujući na opasnost od terorizma i sve veću mobilizaciju međunarodne zajednice.
„Alžir, u svojstvu zemlje suseda, pruza gostoprimstvo svim zainteresovanim stranama u Maliju, kako bi one vodile inkluzivni dijalog i našle dogovorna resenja, prihvacena od svih“, rekao je on.

„Mapa puta pregovora potpisana je jula 2014. a druga faza malijskog dijaloga otvorena je 1. septembra u Alžiru …, a to predlažemo i Libiji, takođe, zemlji susedu – otvaranje inkluzivnog dijaloga u kojem bi učestvovale sve strane. Istovremeno se energično protivimo bilo kakvoj stranoj intervenciji“, istakao je Mesdua.

Strane vojne intervencije, prema njegovim rečima, ne rešavaju problem, već dodatno komplikuju situaciju na domaćem terenu.

„Iz tog razloga, mi se odlučno protivimo stranim intervencijama i ohrabrujemo otpočinjanje dijaloga, kao što smo učinili i s Beogradom i Prištinom“, naglasio je ambasador Alžira.

Govoreći o ličnim utiscima o Srbiji, Mesdua je priznao da po dolasku u Beograd nije znao mnogo o našoj zemlji.

„Znao sam za Jugoslaviju, ali prvenstveno po snažnoj podršci koju je pružala zemljama poput Alžira u borbi za oslobođenje“, rekao je on.

„Po dolasku sam otkrio velikodušan, gostoljubiv narod, koji ume da se otvori ka strancima, nasuprot svim predrasudama vezanim za Srbe – da ne žele strance“.
Snagu i bogatstvo Srbije, prema njegovom mišljenju, čine vrednosti srpskog naroda, koje treba da budu sačuvane.

„To je narod koji želi da živi, ume da živi, voli da živi“, rekao je Mesdua i dodao da je Srbija prelepa zemlja i da ima ogroman potencijal za turizam – banje, planine, skijališta, festivale…

„Samo da se poboljša infrastruktura, posebno putevi i smeštajni kapaciteti, i uveren sam da će Srbija za nekoliko godina biti dragulj Balkana i zemlja koja će ostvariti ogroman napredak.

„Ali, želeo bih i da Srbija, kada uđe u EU, ne izgubi ono što predstavlja njenu snagu – vrednosti njenog naroda“, poručio je ambasador Alžira. „Ostanite takvi kakvi jeste.“

(Tanjug)

 

Check Also

FRANCUZI ŠOKIRANI: U SRBIJI ISELJAVAJU 20.000 LJUDI ZBOG 312 RADNIH MESTA!?

Francuska nacionalna televizija, u udarnom terminu, kritikovala je projekte Rio Tinta u Srbiji. Posebno je …