Home / AKTUELNO / SRBIJA POSTAJE NAJJAČA SILA U NAORUŽANJU! Evo šta je srpska vojna mašinerija proizvela…

SRBIJA POSTAJE NAJJAČA SILA U NAORUŽANJU! Evo šta je srpska vojna mašinerija proizvela…

Ministar odbrane Bratislav Gašić , rekao je da namenska industrija nikada nije imala tako dobre rezultate kao što je to slučaj sada, a posebno u odnosu na period od 2000. do 2012. godine, i podvukao da je samo u prošloj godini u toj industriji zaposleno 1.000 novih radnika. Gašić je na sastanku sa predstavnicima šest sindikata namenske rekao da te fabrike po prvi put uredno plaćaju poreze i doprinose, da uredno izmiruju plate.

500

 Tanjug: Marko Đoković

– Za ovu vladu je namenska industrija pokretač svega i želimo to da iskoristimo – ukazao je ministar odbrane.

On je naveo i da se polako ruše rekordi koji su ostvareni u prethodnom periodu i u tom smislu izneo podatak da je dobijen još jedan novi ugovor, vredan 100 miliona dolara.

Kako je rekao, bilo je i primedbi od nekih sindikata kada su plate u pitanju i precizirao da sve fabrike namenske imaju povećanje plata i izneo primer Prve Iskre Barič, u kojoj je prosečna plata sada 59. 495, a u 2014. je bila 57.809, i 2013. 53.797 dinara.

Takođe na tabeli na kojoj je prikazan iznos plata u namenskoj prikazano je i da je u fabrici Krušik Valjevo bila 30.145 dinara a sada 45.084 dinara, dok je u Zastavi Oružje u Kragujevcu prosečna plata pre šest godina bila 32.805 dinara a danas 49.927 dinara.

On je naveo i da će sa menadžmentom fabrika namenske u ponedeljak biti potpisani novi ugovori sa vojskom, da fabrike izmiruju dugovanja ali i da će dobiti nove avanse za rad.

U tom pravcu, ministar je rekao i da je Srpska banka dobila dozvolu za rad, uz ocenu da je sačuvana banka koju su tajkuni uništili potpuno i dodao da je to Srpska banka sa srpskim kapitalom, a koja je zadužena za rad sa namenskom industrijom.

Govoreći o novim mogućnostima i poslovima, Gašić je rekao da su u poseti predstavnici Tatre koji obilaze fabrike, ići će u FAP-u, obići Slobodu Čačak i Prvu Petoletku, 14.oktobar…

Kako je rekao, nakon toga će razgovarati sa premijerom, sa njim kao ministrom odbrane i sa ministrom privrede.

– Želimo da u 2016. godini minimum još 1.000 radnih mesta otvorimo u namenskoj indistriji” zaključio je Gašić.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …