Home / AKTUELNO / SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike iz Vašingtona Obrad Kesić.

„Ovde imamo toliko vojnika, policije, pripadnika Nacionalne garde, deluje kao da je ratno stanje. Za noge u Vašingtonu to unosi ozbiljnu tugu. Ni posle 11. septembra nismo imali ovakve mere i zatvaranje grada za vreme inauguracije jednog predsednika“, rekao je on za televiziju Prva.

Kesić je u direktrnom uključenju iz Vašingtona naveo da ne očekuje nerede na samoj inauguraciji Džoa Bajdena, već posle nje i to sukobe među frakcijama u sada vladajućoj Demokratskoj stranci.

„Imamo upozorenje u Americi da radikalna levica nije zadovoljna sa postavljanjem kabineta Bajdena i već najavljuju demonstracije i da ta nova administracija ne može da računa na njihovu podršku“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne očekuje nerede od Trampovih pristalica.

„Kad je bio američki građanski rat bilo je ovako duboko podeljeno društvo, gde ne postoji apsolutna volja da se pokuša da se pomiri podeljeno društvo, čak novoizabrani predsednik koristi retoriku koja ne dopušta pomirenje“, napomenuo je Kesić.

On je ocenio da su članovi Demokratske stranke izgubili dodir sa realnošću, nemaju osećaja kako ljudi žive.

„Oni su potpaljivali bes svojom retorikom, mi imamo potpaljivanje mržnje od strane novoizabranog predsednika Džoa Bajdena“, rekao je on.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević napominje da je američko društvo duboko polarizovano.

Na pitanje zašto Demokratska stranka toliko želi da opozove Donalda Trampa, Pribićević kaže da će to iamti samo kontraefekat.

„Time prave od Trampa još veću žrtvu. Oni ne shvataju da ne mora on biti kandidat na novim izborima, da to može biti neko iz njegove familije, Ivanka ili njegov sin“, naveo je on.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …