Home / AKTUELNO / Srpski i rumunski pirati na Dunavu pljačkaju strane brodove, trguju ljudima i narkoticima!

Srpski i rumunski pirati na Dunavu pljačkaju strane brodove, trguju ljudima i narkoticima!

Pet godina MUP Srbije nema novca da opremi patrolni čamac za rečnu policiju u Smederevu. Za to vreme, rečni pirati gotovo neometano na Dunavu pljačkaju strane brodove, a zbog poslednje krađe sa ukrajinskog broda, agenti plovidbe traže odgovornost državnih organa.

U dva navrata, za tri dana tokom boravka konvoja u luci Smederevo, pokradeno je ukrajinsko brodarstvo UDP (Ukrajinska dunavska plovidba), saopštila je pomorsko-rečna agencija „Agent plus“. Ukradeni su delovi barži u vrednosti od više hiljada evra. Procenjuje se da će šteta biti veća zbog popravke i neplaniranog ostanka u luci.

Ukrajinska brodska kompanija se ranije žalila da su njeni brodovi česta meta srpskih i rumunskih pirata. Sada je „Agent plus“, kao zastupnik ukrajinskog brodarstva, podneo krivičnu prijavu PU Smederevo, ali i uputio protestna pisma MUP i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Osim sporadičnih krađa, na delu je organizovana nezakonita trgovina akciznom robom stranih posada i lokalnih preprodavaca. Prema policijskim podacima, rečnim koridorom se trguje i narkoticima i ljudima.

– U poslednjih desetak godina učestali su napadi na domaće i strane brodove, a meta napada su barže za prevoz uglja, nafte i druge robe. Zabrinjava da su najčešće strani državljani ostavljeni na milost i nemilost kriminalcima – ističu u „Agent plusu“.

Ovo ugrožava i međunarodni ugled institucija Srbije. Napadi su uredno prijavljivani policiji, ali mnogi nikad nisu rešeni, tvrde agenti plovidbe.

U policiji o ovoj temi ovih dana ne žele da govore. Donekle olakšavajuća okolnost za policiju je ta što nema patrolni čamac, pa praktično ni načina da stane na put piratima na 21 kilometar obale koju kontroliše.

Policija je kao donaciju od „Ju-Es stil Srbije“ dobila patrolni čamac pre više od pet godina. Da bi se porinuo u reku, potrebno je da se opremi neophodnim uređajima, što je obaveza MUP.

Rečna policija reku nadgleda iz montažne kućice sa obale.

(J.Ilić, Novosti)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …