Home / AKTUELNO / Stanko Subotić Cane: “Čeda Jovanović je lopov i reketaš a Boris Tadić je isti!” Evo šta je sve još otkrio..

Stanko Subotić Cane: “Čeda Jovanović je lopov i reketaš a Boris Tadić je isti!” Evo šta je sve još otkrio..

Subotić tvrdi da je Jovanović preko svojih ljudi na vlasti otimao pare od njegove firme u Srbiji

stanko-cane-suboticFoto: Milena Djordjevic

Biznismen Stanko Subotić Cane tvrdi da ga lider LDP Čedomir Jovanović reketirao, a da su njegovi partijski funkcioneri koji su bili na vlasti na lokalu iznuđivali novac od njegove kompanije. Za ove tvrdnje, kako kaže, ima i dokaze.

Subotić je ove optužbe izneo u intervjuu nedeljniku Ekspres.
– Čeda Jovanović je dolazio kod mene, bilo mi ga je žao. Bio je saradnik Zorana Đinđića i mislio sam da mu treba pomoći. I finansijski sam mu pomagao. I njemu nije bilo dovoljno kada mi se desilo ovo što mi se desilo, onda je dolazio u moju firmu i počeo da je reketira – rekao je Subotić

On je potom objasnio i na koji način je Jovanović iznuđivao novac.

Korumpirani opštinari

– Moji službenici su došli kod mene, ja vam se kunem u ovo što govorim, shvatam težinu svojih reči. Govorim potpuno odgovorno hiljadu posto, zato što imam milion materijalnih dokaza i više, čak i minimiziram ovo što govorim, zato što je odvratno da pričam sve u detalje. Dolaze, dakle, moji službenici iz Srbije, podnose mi izveštaj o radu. Ja u finansijskom izveštaju vidim opština ta i ta, toliko i toliko novca… Pitam za šta je taj novac. Oni mi kažu za lokacije. Pitam: „Je li to zvanično tender?“ Kažu mi: „Ne, ne, to nam otimaju iz firme.“ Ja pitam čije su to opštine, ko je na tim opštinama vlast? Pa kažu – Čeda. Nisam mogao da verujem da on reketira moju firmu – priča Subotić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za šverc cigareta.

Braća po krvi

On dodaje da je posle toga zvao Jovanovića telefonom.
– Nije hteo da mi se javi. Pošaljem mu poruku: „Molim te, sada ćeš lepo ili da vratiš taj reket koji si uzimao, ili da mi vratiš novac koji sam ti davao, pošto ne mogu i da te pomažem i da me reketiraš. Govori šta hoćeš od to dvoje.“ E onda, pošto se njemu pare nisu vraćale, onda je i njemu super leglo da ode da prijavi da je u opasnosti od mene i onda je dobio obezbeđenje.

Subotić je Jovanovića, lidera LDP, nazvao bitangom kojoj je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, dao obezbeđenje.
– Pošto su pajtosi po krvi (Jovanović i Tadić, prim. aut), lopovi koji su me zajedno prevarili, onda im je, naravno, sistem isti. Ovome preti opasnost po život i ovom drugom isto, svi su u opasnosti od mene, a ja sam u stvari jedini bio u opasnosti – kaže Subotić.

Pošto su u intervjuu iznete ozbiljne optužbe, tužilaštvo mora da ispita ove navode, ocenjuju sagovornici Kurira.

Božo Prelević: Subotić je sedmi ili osmi koji govori da je Jovanović uzimao reket

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević kaže za Kurir da bi tužilaštvo trebalo da reaguje povodom tvrdnji Stanka Subotića Caneta.
– Cane nije jedini koji govori takve stvari i bio bi red da se pokrene postupak i da se utvrdi da li je tačno ili ne. Prosto je besmisleno, on je sedmi ili osmi koji govori da je Jovanović uzimao reket. Cane ne uživa bogzna kakav ugled u mojim očima, ali svaka tvrdnja o korupciji ne bi trebalo da se olako odbaci, svaka zaslužuje da se neki državni organ tome posveti. Ali i Cane bi trebalo da pokaže te dokaze, ako tvrdi da ih ima – napominje Prelević.

I advokat Borivoje Borović kaze da bi tužilaštvo trebalo da proveri sve navode iz intervjua.

Ispitati Canetove tvrdnje

– Došlo je vreme da se time bave Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud. Jovanovića su optužili za konkretno delo rektiranja – kaze Borović.

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija smatra da su sada nadležni na potezu.
– Tužilaštvo sada može da reaguje, pošto je objavljen intervju u kom neko imenom i prezimenom kaže da su ga reketirali, i da ispita te navode. I onda sluđenoj javnosti Srbije da objasni da li je Jovanović kriminalac ili ne. Isto tako, nejasno je zašto Subotić nije prijavio Jovanovića za reketiranje kada je prolazio kroz to, kako kaže – navodi Goati.

Na pitanje da li političari u bukvalnom smislu reketiraju ili se više koriste trgovinom uticajem, Goati odgovara:

– To se zove pomoć privrednika politici. Pojedini biznismeni daju neke vrste donacija političarima.
Jovan Najdenov, portparol LDP, nije odgovorio ni na poziv ni na SMS sa konkretnim pitanjem.

Poreklo novca Čedomira Jovanovića i dalje je velika nepoznanica

Poreklo novca zahvaljući kom Čedomir Jovanović vodi luksuzan bogataški život i dalje je velika nepoznanica, s obzirom na to on godinama nije imao zaposlenje van politike. Međutim, lider LDP je gotovo naprasno postao vlasnik nekoliko firmi koje su kupile nekadašnja društvena preduzeća.

Uporedo s tim, od javnosti nije ni skrivao kakvim mondenskim životom živi, pa smo često bili u prilici da vidimo njegove fotografije s raznih egzotičnih lokacija širom sveta. Između ostalog, bio je i na Himalajima, a lokalna televizija ga je predstvila kao Čedonira Čadu.
Boris Tadić je lopov, pokvarenjak i bitanga

– Ko je uostalom Boris Tadić? Njemu se desila funkcija, on je bitanga jedna, jedan pokvarenjak, nepošten čovek, lopov koji je mene lično pokrao i prevario kao čoveka. Kao predsednik partije, kao Zoranov naslednik i kao predsednik države, znači, najbezočnije me je prevario – rekao je Subotić o lideru SDS i nekadašnjem predsedniku Srbije.

(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …