Home / AKTUELNO / STIGLO UPOZORENJE! BIĆE JOŠ ZEMLJOTRESA U SRBIJI- SEIZMOLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA..

STIGLO UPOZORENJE! BIĆE JOŠ ZEMLJOTRESA U SRBIJI- SEIZMOLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA..

Pitali smo Branka Dragičevića, seizmologa i zamenika direktora Republičkog seizmološkog zavoda, šta možemo očekivati u narednom periodu i ima li razloga za strah među stanovništvom

Naime, nakon vesti da su Kragujevac i okolinu pogodili zemljotresi, mnogi građani su panično počeli da objavljuju fotografije i snimke na kojima se može uočiti manja šteta prouzrokovana potresima. Ipak, mnogi i dalje strahuju i pitaju se da li će ponovo doći do potresa. Prema rečima Branka Dragičevića, seizmologa, možemo očekivati da će se ovakve aktivnosti i u budućnosti dešavati.

– Očekujemo da će se zemljotresi ponovo događati, kao što su se događali milionima godina, tako i u buduće. To je normalna seizmička aktivnost, normalna pojava koja nikada neće prestati da se dešava. Ipak, s druge strane, ono što može da zavara jeste činjenica da mi ne primećujemo uvek da se dogodio potres, jer se on dešava na takozvanoj geološkoj skali, pa mi neke osetimo, a neke ne može da detektujemo.

Kako se na ovakve aktivnosti ne može uticati, pitali smo Dragičevića na koji način stanovništvo može da se, delimično, zaštiti od nepogoda ovog tipa.

– Pravo pitanje koje možemo da postavimo u ovom trenutku jeste kako da se zaštitimo. Ljudi prilikom zemljotresa najćešće stradaju u objektima koji nisu adekvatni. Moramo da standardizujemo objekte koji su otporni na zemljotrese. Kada su u pitanju nove zgrade, tu je nužno projektovati u skladu sa propisima.

Ipak, najveći problem jesu stare zgrade, pogotovo one gde nema armirane betonske konstrukcije. Takve zgrade su, kako mi kažemo, “ranjive”. Stoga, treba preduzeti sve mere da se u budućnosti zaštitimo – zaključio je Dragičević.

Podsetimo, potresi koji su od sinoć detektovani u Kragujevcu i okolinu, osetili su se i u Beogradu, a prema prvim nezvaničnim informacijama, nema povređenih niti većih oštećenja.

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …