Home / AKTUELNO / Strani mediji upozoravaju: EU gubi Balkan, moguće fatalne posledice..

Strani mediji upozoravaju: EU gubi Balkan, moguće fatalne posledice..

eu
EU zbog bavljenja sopstvenim defektom ne vidi opasnosti koje se razvijaju na jugoistoku, sa mogućim fatalnim posledicama, upozorava bečki dnevnik “Prese”.

List navodi da se upozorenja, u brojnim publikacijama, gomilaju i da je Evropa na putu da “izgubi” države zapadnog Balkana. Medijsko interesovanje se povećava i ponovo se šalju reporteri, objavljuju izveštaji, ukazuje “Prese”.

Kao primer navodi magazin “Ojropeiše rundšau” koji nikada nije iz vida ispustio Balkan, i koji u novom broju objavljuje upozorenje Vedrana Džihića da je Balkan “tempirana bomba” koja otkucava.

“Snažni ljudi rade na izgradnji svoje moći, nacionalizam je ponovo, na mnogim mestima, korišćen kao tehnika vladavine”, istakao je Džihić, bečki ekspert za Balkan.

“Prese” navodi da je i nemački “Špigl” zapadnobalkanske države nazvao “siročićima kontinenta” i upozorio da postoji osetno udaljavanje od evropskog projekta.

“To što EU kao simbol sigurnosti i blagostanja gubi na uticaju je razumljivo, koliko i opasno. Mir je ugrožen kako maskiranim težnjama Albanaca za zajedničkom državom, tako i željom za velikom moći srpskih nacionalista”, ističe “Špigl”.

Krakovski magazin “Nju istern Jurop” posvećuje “balkanskom karuselu” u letnjem izdanju čak 12 priloga, a među njima pisac iz Sarajeva Miljenko Jergović postavlja pitanje “Gubi li Evropa Balkan”.

Takođe, ovaj magazin posvećuje pažnju temi Balkana kao prostora za regrutovanje militantnih islamističkih grupacija, podsećajući da jedna četvrtina stranih boraca Islamske države, koji dolaze iz Evrope, dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije.

Pošto je Islamska država u Iraku i Siriji pod pritiskom, borci povratnici bi mogli delovati kao upaljač na buretu baruta sastavljenom od eksplozivne verske i etničke mešavine, konstatuje se u tekstu u magazinu.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …