Home / AKTUELNO / Vučić: Spremite se za ova radna mesta, Erdogan dovodi u Srbiju 150 biznismena i firmi..

Vučić: Spremite se za ova radna mesta, Erdogan dovodi u Srbiju 150 biznismena i firmi..

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dovešće u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vucic-Erdogan

Vučić je, posle sastanka sa Erdoganom u Istanbulu, rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

“Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora”, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas od velikog značaja.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

“I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države”, zaključio je Vučić.

Današnji sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske.

Vučić je ranije danas, na zasedanju 22. Svetskog naftnog kongresa u Istanbulu, izjavio da Srbija očekuje da će druga linija „Turskog toka“ proći kroz Srbiju i Zapadni Balkan.

„Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi ’Turski tok‘, Srbija očekuje sporazum da jedan krak krene preko teritorije Srbije i teritorije zemalja Zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona“, rekao je Vučić.

Vučić učestvuje na najvećem energetskom forumu, 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu, a od jutros je razgovarao sa predstavnicima turskog biznisa o investicijama u Srbiji.

Projekat „Turski tok“ predviđa izgradnju dve linije magistralnog gasovoda preko dna Crnog mora pojedinačnog kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Jedna linija predviđena je za isporuku gasa direktno na tursko tržište, a druga za isporuku gasa tranzitom preko Turske u Evropu. Izgradnja prve linije počela je u maju ove godine i planirano je da počne sa radom u martu 2018. Vreme puštanja u rad drugog kraka je 2019. godina.

Ranije su predstavnici ruskih vlasti više puta navodili da je izgradnja druge linije „Turskog toka“, predviđene za evropske potrošače, moguća tek nakon dobijanja garancija EU i Evropske komisije da će ova infrastruktura biti potrebna.

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …