Home / AKTUELNO / TAJNI PUTINOV PROJEKAT: NOVA MAPA BALKANA OTKRIVA KOJA ĆE TERITORIJA BITI PRIDODATA SRBIJI, ŠTA ODUZETO OD NJE, A ŠTA IDE HRVATSKOJ…

TAJNI PUTINOV PROJEKAT: NOVA MAPA BALKANA OTKRIVA KOJA ĆE TERITORIJA BITI PRIDODATA SRBIJI, ŠTA ODUZETO OD NJE, A ŠTA IDE HRVATSKOJ…

Novi izgled Balkana! Ovako se u tri reči može opisati plan Rusije koji forsira Putin, koji bi obezbedio trajni mir u regionu.

O ruskom projektu za sada se vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država, ali se on sve glasnije pominje i u diplomatskim krugovima iz kojih je i stigla ova informacija.

Ruski plan dobrim delom poklapa se i s idejama koje zastupaju određeni krugovi u Vašingtonu, a jedan od ključnih igrača u njegovom sprovođenju je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (to je jedan od glavnih razloga njegovih čestih susreta sa šefom Rusije).

Naravno, tek će uslediti diplomatska ofanziva Moskve sa ciljem da se Putinovom projektu obezbedi široka međunarodna podrška.

NACIONALNO PITANJE

U najgrubljim crtama, nova mapa Balkana podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, pripajanje Republike Srpske Srbiji, kao i nekadašnjeg prostora Herceg-Bosne Hrvatskoj i stvaranje mini-muslimanske države, koja bi u stvari predstavljala ono što je ostalo od BiH.

Time bi, smatraju ruski stručnjaci, bila omogućena stabilnost Balkana na duži period.

Takođe, bili bi potpuno obesmišljeni projekti „velike Albanije“, ali i islamske džamahirije u koju neki pokušavaju da pretvore sadašnju BiH.

Konačno, uspostavila bi se i jasna granica daljem širenju NATO na istok.

Stručnjak za međunarodnu bezbednost iz BiH Dževad Galijašević smatra da je plan odličan.

On ističe da prepakivanje granica na Balkanu ne može da se sprovede bez novih teških konflikata, osim ako taj proces ne nadzire Rusija.

– Putin je svestan da na Balkanu nema stabilnosti dok RS u potpunosti ne pripadne Srbiji, pošto je BiH izvor nestabilnosti s tendencijom jačanja muslimanskog ekstremizma. Predložena mapa jeste krajnji geopolitički cilj kom treba stremiti, ona podrazumeva rešavanje nacionalnih pitanja na Balkanu u skladu sa evropskom teorijom o naciji. Putin savršeno dobro zna kad je trenutak da se neka teška pitanja rešavaju, a koja mogu da se odlože.

PUTIN DAJE ČVRSTE GARANCIJE

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da ruski predsednik ima moć da svoj plan sprovede u delo.

– Projekat koji Putin ima u zamisli može da bude deo diplomatskih igara koje nama običnim ljudima nisu dokučive, ali imajući u vidu da je ova mapa praslika nekadašnje ideje o nacionalnim državama, predsednik Rusije sigurno može da bude strateg takve zamisli na Balkanu. On u odnosu na zapadne lidere nema uprljane ruke u regionu, sve što se dešavalo ovde u poslednjih 30 godina dešavalo se mimo Rusije – navodi Jovanović.

Vučić u septembru sa Putinom i Trampom

Kako saznaje Srpski telegraf, o novoj mapi Balkana, onakvoj kakvu je vide Rusi vodiće se razgovor početkom septembra, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode u posetu Vladimiru Putinu.

Podsetimo, ova poseta najavljena je pre dvadesetak dana.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …