Home / AKTUELNO / U Srbiji otkrivena nova, katastrofalna droga, 800 puta jača od marihuane! Sigurna smrt vreba na svakom koraku

U Srbiji otkrivena nova, katastrofalna droga, 800 puta jača od marihuane! Sigurna smrt vreba na svakom koraku

marihuana- trava- kanabis

U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplenjena nova droga 800 puta jača od marihuane.

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja, rekla je za “Blic” Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

– Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije – izjavila je ona.

Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.

– Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mešavine – dodala je ona.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najeća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja.

Proizvode se najčešće u Kini i Indiji, ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaže da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupljanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU, kao i u Turskoj i Norveškoj.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …