Home / U FOKUSU / „PROCURELE“ INFORMACIJE STROGE TAJNOSTI- Ovaj čovek postaje vlasnik Srbije!

„PROCURELE“ INFORMACIJE STROGE TAJNOSTI- Ovaj čovek postaje vlasnik Srbije!

Američki investicioni fond KKR grupa, na čijem čelu je bivši šef CIA Dejvid Petreus, već mesec dana tajno pregovara o kupovini srpskog Telenora. Posao vredan više od milijardu i po evra obavlja se preko SBB-a, čiji je vlasnik KKR.

petreus

Pregovori dve strane nalaze se u završnoj fazi i posao bi uskoro trebalo da bude zaključen, prenosi Informer.

 Izvor dnevnog lista kaže da dve strane i dalje pregovaraju o sitnim detaljima oko cene, koja će u svakom slučaju biti veća od milijardu evra.

– Pregovori o prodaji Telenora SBB-u započeli su pre otprilike mesec dana, a cela priča se odvija u strogoj tajnosti. Dve strane dugo su pokušavale da se dogovore oko cene, i kako stvari stoje, pre nekoliko dana je definitivno sve utanačeno. Ostali su još samo neki sitni detalji, očekuje se da uskoro ceo posao konačno bude zaključen i obelodanjen – kaže izvor i dodaje:

– KKR grupa, koja je u Srbiji vlasnik SBB-a, u početku je želela da pored srpskog kupi i crnogorski deo Telenora, ali je za sada u priči samo prodaja našeg dela norveške kompanije. Na taj način, američki fond, na čijem čelu je bivši šef CIA Dejvid Petreus, proširio bi ionako veliki uticaj u Srbiji, dok bi Norvežani dosta profitirali od ovog posla.

Svojevremeno su za 70 odsto Mobtela 2006. platili 1,5 milijardi evra, a kasnije su kupili i preostalih 30 odsto od austrijskog konzorcijuma. Sada će pokušati bar da izvuku taj novac nazad. Iako se cena drži u strogoj tajnosti, nema sumnje da će vrednost posla biti veća od 1,5 milijardi evra.

Stručnjaci kažu da je ova kupoprodaja logičan potez za obe strane, jer i jednima i drugima donosi korist.

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija kaže da je ideja KKR grupe da spoji mobilnog i kablovskog operatera dobar po njihovo poslovanje, jer je to isti sektor koji donosi odličnu zaradu.

– KKR želi da se proširi u svom sektoru delatnosti i da spoji mobilnog i kablovskog operatera pod svojom kapom. Telenor je, s druge strane, u krizi u Srbiji, jer polako gubi svoju ciljnu grupu, a to su mladi ljudi. Zato im je u interesu da se povuku sa našeg tržišta i izvuku novac. Ko će biti vlasnik, u ekonomskom smislu za Srbiju nije važno, koliko nam je bitno da se plaća porez državi i da zaposleni ne dobijaju otkaze – kaže Bušatlija.

Pitanje monopola

S druge strane, ekonomista Milan Kovačević ističe da je Telenor u Srbiji uspešno poslovao i da je dobra procena kupca da ga kupi, ali da se u slučaju vlasničkog spajanja dve kompanije mora pokrenuti pitanje monopola.

– Komisija za zaštitu konkurencije morala bi da ispita da li će udruživanje Telenora i SBB-a dovesti do monopola. Mi kao potrošači, ukoliko kompanije budu u istim rukama, imaćemo manju mogućnost za konkurenciju, jer nam ostaje mali broj drugih operatera. Na taj način možemo biti oštećeni – objašnjava Kovačević.

KKR u Srbiji: Imaju SBB, Grand…

KKR grupa pojavila se na srpskom tržištu u oktobru 2013. godine kada je kupila kompaniju SBB, jednog od najvećih kablovskih operatera u Srbiji. Godinu dana kasnije, preko SBB-a, postali su vlasnici Grand produkcije. Osnovali su i televiziju N1, kupili akcije internet izdanja Blica, pregovarali o kupovini TV Prva i B92, a planirali su i kupovinu jednih dnevnih novina u Srbiji.

Telenor hteo SBB 2010.

Zanimljivo je da je Telenor pre sedam godina bio zainteresovan za kupovinu SBB-a, ali taj posao tada nije zaključen, pa je SBB prodat KKR grupi 2013. godine. U međuvremenu, dve kompanije su sarađivale u okviru projekta Superset paket, koji obuhvata ponudu fiksnog i mobilnog broja, interneta i kablovske televizije na jednom mestu.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …