Home / U FOKUSU / „PROCURELE“ INFORMACIJE STROGE TAJNOSTI- Ovaj čovek postaje vlasnik Srbije!

„PROCURELE“ INFORMACIJE STROGE TAJNOSTI- Ovaj čovek postaje vlasnik Srbije!

Američki investicioni fond KKR grupa, na čijem čelu je bivši šef CIA Dejvid Petreus, već mesec dana tajno pregovara o kupovini srpskog Telenora. Posao vredan više od milijardu i po evra obavlja se preko SBB-a, čiji je vlasnik KKR.

petreus

Pregovori dve strane nalaze se u završnoj fazi i posao bi uskoro trebalo da bude zaključen, prenosi Informer.

 Izvor dnevnog lista kaže da dve strane i dalje pregovaraju o sitnim detaljima oko cene, koja će u svakom slučaju biti veća od milijardu evra.

– Pregovori o prodaji Telenora SBB-u započeli su pre otprilike mesec dana, a cela priča se odvija u strogoj tajnosti. Dve strane dugo su pokušavale da se dogovore oko cene, i kako stvari stoje, pre nekoliko dana je definitivno sve utanačeno. Ostali su još samo neki sitni detalji, očekuje se da uskoro ceo posao konačno bude zaključen i obelodanjen – kaže izvor i dodaje:

– KKR grupa, koja je u Srbiji vlasnik SBB-a, u početku je želela da pored srpskog kupi i crnogorski deo Telenora, ali je za sada u priči samo prodaja našeg dela norveške kompanije. Na taj način, američki fond, na čijem čelu je bivši šef CIA Dejvid Petreus, proširio bi ionako veliki uticaj u Srbiji, dok bi Norvežani dosta profitirali od ovog posla.

Svojevremeno su za 70 odsto Mobtela 2006. platili 1,5 milijardi evra, a kasnije su kupili i preostalih 30 odsto od austrijskog konzorcijuma. Sada će pokušati bar da izvuku taj novac nazad. Iako se cena drži u strogoj tajnosti, nema sumnje da će vrednost posla biti veća od 1,5 milijardi evra.

Stručnjaci kažu da je ova kupoprodaja logičan potez za obe strane, jer i jednima i drugima donosi korist.

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija kaže da je ideja KKR grupe da spoji mobilnog i kablovskog operatera dobar po njihovo poslovanje, jer je to isti sektor koji donosi odličnu zaradu.

– KKR želi da se proširi u svom sektoru delatnosti i da spoji mobilnog i kablovskog operatera pod svojom kapom. Telenor je, s druge strane, u krizi u Srbiji, jer polako gubi svoju ciljnu grupu, a to su mladi ljudi. Zato im je u interesu da se povuku sa našeg tržišta i izvuku novac. Ko će biti vlasnik, u ekonomskom smislu za Srbiju nije važno, koliko nam je bitno da se plaća porez državi i da zaposleni ne dobijaju otkaze – kaže Bušatlija.

Pitanje monopola

S druge strane, ekonomista Milan Kovačević ističe da je Telenor u Srbiji uspešno poslovao i da je dobra procena kupca da ga kupi, ali da se u slučaju vlasničkog spajanja dve kompanije mora pokrenuti pitanje monopola.

– Komisija za zaštitu konkurencije morala bi da ispita da li će udruživanje Telenora i SBB-a dovesti do monopola. Mi kao potrošači, ukoliko kompanije budu u istim rukama, imaćemo manju mogućnost za konkurenciju, jer nam ostaje mali broj drugih operatera. Na taj način možemo biti oštećeni – objašnjava Kovačević.

KKR u Srbiji: Imaju SBB, Grand…

KKR grupa pojavila se na srpskom tržištu u oktobru 2013. godine kada je kupila kompaniju SBB, jednog od najvećih kablovskih operatera u Srbiji. Godinu dana kasnije, preko SBB-a, postali su vlasnici Grand produkcije. Osnovali su i televiziju N1, kupili akcije internet izdanja Blica, pregovarali o kupovini TV Prva i B92, a planirali su i kupovinu jednih dnevnih novina u Srbiji.

Telenor hteo SBB 2010.

Zanimljivo je da je Telenor pre sedam godina bio zainteresovan za kupovinu SBB-a, ali taj posao tada nije zaključen, pa je SBB prodat KKR grupi 2013. godine. U međuvremenu, dve kompanije su sarađivale u okviru projekta Superset paket, koji obuhvata ponudu fiksnog i mobilnog broja, interneta i kablovske televizije na jednom mestu.

(Informer)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …