Home / AKTUELNO / UPALIO SE CRVENI METEO ALARM: Ovakvo vreme je OPASNO PO ŽIVOT- Macura moli: Nikako danas po penzije!

UPALIO SE CRVENI METEO ALARM: Ovakvo vreme je OPASNO PO ŽIVOT- Macura moli: Nikako danas po penzije!

Temperature između 34 i 38 stepeni danas će pogoditi najveći deo zemlje, a tropske vreline sutra će živu podići i do 40. podeoka, javljaju iz RHMZ-a. Zbog nesnosnih vrućina na snazi je crveni meteo alarm kao najveći stepen upozorenja.
500
– Crveni meteo alarm znači da je vreme veoma opasno, da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, toliko intezivne da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne čak i po ljudske živote, tj. dovesti do potencijalnog toplotnog udara ili pogoršanja stanja hroničnih bolesnika – kaže Đorđe Đurić, meterolog.

– Crveni meteo alarm znači da je vreme veoma opasno, da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, toliko intezivne da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne čak i po ljudske živote, tj. dovesti do potencijalnog toplotnog udara ili pogoršanja stanja hroničnih bolesnika – kaže Đorđe Đurić, meterolog.

UV indeks u gornjim granicama

Još veća opasnost od paklenih temperatura preti od UV zračenja, koje će u narednih 48 sati imati krajnje vrednosti.

U skoro svim gradovima UV indeks biće crveni, između 8 i 10, a na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Negotinu, Peći, Sremskoj Panalnci, Velikom Gradištu i u Vranju, on je ocenjen kao veoma visok, sa indeksom 11.

Najgore između 13 i 14 sati

– UV indeks biće naročito problematičan u planinama i višim delovima zemlje gde je rizik izlaganja suncu ekstreman i zahteva sve mere zaštite, mada je najbolje izbeći sunce ukoliko je to moguće, a naročito od 10 do 16 sati. Zračenje je najintenzivnije između 13 i 14 sati, dok je posle 16 sati zračenje gotovo zanemarljivo, te je to pravo vreme za plažu i sunčanje – dodaje on.

Svi u opasnosti

Upekla zvezda opasna je po apsolutno sve hornične bolesnike, a naročito za starije osobe, kažu lekari.

– Mi iz Hitne pomoći apelujemo na starije građane da ostanu u svojim kućama. Znamo da se danas dižu penzije, ali ako ikako mogu da sačekaju da vrićine prođu, jer ovo vreme može lako da bude pogubno po njihovo zdravlje. Topao vazduh od koga se jako teško diše trenutno je opasniji od sunčanih zraka, a oni koji zaista moraju da svoj posao obavljaju vani, treba da preduzmu brojne mere zaštite – kaže portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura.

Lagana, prozračna i svetla odeća od prirodnih materijala samo je prvi faktor zaštite.

– Lepeze, šeširi, suncobrani, bez toga ne treba izlaziti napolje, baš kao ni bez bočica s vodom. Voda ne treba da bude ledena, ali umereno hladna prija. Savetujemo da se unose niskokalorične namirnice, kao što su salate, lubenice ili sladoledi, a do brzog rashlađenja dovešće i primena hladne gaze ili peškira na velike krvne sudove vrata. Ako se boravili u prostoriji sa rashladnim uređajem, pre nego što izađete napolje odstojite nekoliko minuta pred vratima, kako bi vam se telo aklimatizovalo – savetuje lekarka.

Danas i sutra pakao, prekosutra kiša

Nakon paklenog početka nedelje, od srede nas očekuje promenljivo oblačno, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature. U većini dana temperatura od 24 do 28 stepeni.

U Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo sa slabim i umerenim južnim i jugozapadnim vetrom. Jutarnja temperatura oko 25, a najviša dnevna oko 38 stepeni Celzijusa.

Polovina poziva hitoj zbog kolapsa

Koliko „tropske“ temperature utiču na zdravlje gradjana, najbolje pokazuje, kaže Macura, to što su od 87 intervencija, koje su do podneva sprovedene, čak polovina bili kolapsi na javnom mestu izazvani vrućinom.

Najosetljiviji su, rekla je, stariji građani koji često nisu ni svesni koliko je u stvari toplo.

– Njima je najgore, jer imaju lošu cirkulaciju i ne osećaju kolika je temperatura, oni piju svoju terapiju za hipertenziju tako da očekivano mogu da se onesveste na ulici ili da dožive kratkotrajan gubitak svesti koji može da dovede do nekih povreda istakla je.

Što se radnika na otvorenom tiče, kojiima je kaže Macura, najteže, važno je da unose što više mineralnih voda i tečnosti zbog toga što se gube elektroliti, natrijum i kalijum.

– To moraju da nadoknade pijući vodu – kaže.

Macura je savetovala i što češće odmaranje, jer nijedan organizam ne može da trpi ceo dan visoke temperature.

Inspektorat: Izbegavati rad od 11 do 16 sati

Iz Inspektorata za rad kažu da je 27. juna prosleđen dopis svim odeljenjima, odsecima i grupi inspekcije rada u upravnim okruzima u gradu Beogradu, radi preventivnog postupanja inspektora rada u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih pri radu na otvorenom na visokim temperaturama.

U tom dopisu piše da inspektori rada treba da podsete zaposlene i poslodavce, naročito u delatnosti poljoprivrede i građevinarstva, da kada temperatura prelazi 36 stepeni C, smatra se da zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje.

Zbog toga je 2007. godine Vlada donela Preporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni C, a naročito u periodu od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Osim izbegavanja rada od 11 do 16 sati, u smernicama se između ostalog navodi da poslodavac obezbedi opremu za bezbedan rad radnika, koja uključuje letnja odela, kape, marame i slično.

Rad treba da se organizuje tako da se radi u nekoliko smena, da se uvodi dodatna radna snaga, ali i da se teži poslovi ostave za hladniji deo dana.

U smernicama se opisuju i najčešći zdravstveni problemi koji se pojavljuju kod ranika koji rade na otvorenom, kao i prva pomoć u slučaju da to toga dođe.

U regionu zbog vrućina umrlo šestoro

Prošlog vikenda zbog posledica visokih temperatura u Rijeci je kolabirao veliki broj mladih ljudi, a od srčanog udara preminulo je šest hroničnih starijih bolesnika. Iz zagrebačke Hitne pomoći savetovano je hroničnim bolesnicima, starijim ljudima, trudnicama i ljudima s decom da kada su velike vrućine ne izlaze između 10 i 17 sati.

(Blic)

 

 

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …