Home / ZDRAVLJE / Ova bolest je TIHI UBICA, a većina ni ne zna da je obolela

Ova bolest je TIHI UBICA, a većina ni ne zna da je obolela

Udruženje „Hronos“ nastavlja obeležavanje Svetskog dana hepatitisa, brojnim akcijama tokom celog meseca jula. Oni pozivaju građane da besplatno urade pregled jetre najsavremenijim aparatom, kao i da se testiraju na hepatitis C.
majka-bolnica-bolest
Pa tako, svi oni koji žive u Novom Sadu to će moći da urade u utorak, 11. jula od devet do 17 sati na Infektivnoj klinici u Novom Sadu, dok beograđani iste te analize mogu da urade u sredu, 12. jula od 9 do 14 sati na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Predviđen je besplatan pregled jetre, najsavremenijim Fibroscan aparatom. Takođe, svi zainteresovani će 12. jula na Infektivnoj klinici u Beogradu, moći da podignu vaučer za besplatno testiranje na hepatitis C virus.

Zahvaljujući predsednici udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hepatos“ iz Splita, Hrvatska i ELPA-e (evropsko udruženje pacijenata sa bolestima jetre) obezbeđen je dolazak Mobilnog Info Hep centra – kombi vozila opremljenog najsavremenijim Fibroscan aparatom (elastografija jetre). Elastografija je alternativa biopsiji jetre, neinvazivna metoda procene stepena oštećenja tkiva jetre.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije 70 odsto obolelih ne zna svoju dijagnozu.

– Većina ne zna da su nosioci virusa zbog blagih i nespecifičnih simptoma pa se zbog toga ova bolest naziva „tihim ubicom“, koja, ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do ciroze i karcinoma jetre. Pravo svakog pacijenta je da zna svoj zdravstveni status, zato pozivam sve zainteresovane da se se pregledaju i testiraju – objašnjava Ivana Dragojević, predsednica Udruženja Hronos.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da lečenje hepatitisa kao zarazne bolesti, ima prioritet u odnosu na druga oboljenja.

– Nažalost, svedoci smo da je lečenje hepatitisa C i pored zakonski propisanog prioriteta i višegodišnjih obećanja nadležnih zdravstvenih vlasti da će savremene oralne terapije koje su odavno dostupne u EU, pa i u svim zemljama u okruženju, biti omogućene i pacijentima u Srbiji, ostaju još uvek, mrtvo slovo na papiru. Pacijenti su ostavljeni crnom tržištu lekova a Srbija sve više zaostaje za globalnim ciljem eliminacije do 2030. godine – zaključuje Dragojević.

Šta je hronični virusni hepatitis

Hronični virusni hepatitis je zapaljenje jetre koje traje duže od šest meseci. Virusne hepatitise izazivaju hepatitis A, B, C, D, E i G virusi. Hepatitis B i C virusi imaju sposobnost dugogodišnjeg opstanka u domaćinu i najčešći su razlog nastanka hronične bolesti jetre.

Hepatitisi C i B se prenose putem krvi, sekreta i ekskreta: transfuzijama krvi i krvnih derivata, nesterilnim medicinskim intervencijama, tetovažom, pedikirom, manikirom, stomatološkim intervencijama, hirurškim intervencijama, intravenskom aplikacijom ili ušmrkivanjem psihoaktivnih supstanci kao i sa majke na dete tokom porođaja.

Ne prenosi se rukovanjem

Bolest se ne prenosi rukovanjem, grljenjem ili boravkom u istoj prostoriji sa obolelom osobom. Međutim, pacijenti su društveno diskriminisani iz razloga što opšta javnost ima brojne predrasude o populaciji koja je zaražena hepatitis C ili B virusom.

Mnogi smatraju da su oboleli sa hepatitis C i B virusnim infekcijama isključivo intravenski narkomani, osobe homoseksualne orijentacije ili seksualni radnici. Činjenice, naprotiv, govore da gotovo 60 odsto inficiranih pacijenata u Srbiji ne pripadaju pomenutim rizičnim gupama.

Hepatitis C je tiha bolest koja kod 20-30 odsto inficiranih dovodi do ciroze jetre sa mogućnošću nastanka komplikacija ciroze: karcinom jetre, voda u trbuhu, krvarenje iz proširenih vena jednjaka i drugo. Zaražena osoba je dugo bez simptoma ili ima blage, nespecifične simptome. Virus se otkriva ili slučajno ili kada je bolest već uznapredovala. Smrtnost zbog hepatitis C se ne vezuje samo za bolest jetre.

Iako je hepatitis C najčešći uzrok karcinoma jetre, jedan od najčešćih razloga za transplantaciju jetre i razlog povećane smrtnosti zbog kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, u našoj sredini postoji nedostatak svesti o opasnostima koje hepatitis C virusna infekcija nosi.

Hepatitis C je danas izlečiva bolest. Treba misliti na sebe, zaštititi se, testirati se, otkriti virus i što pre lečiti. Primenom adekvatnih lekova izlečenje se postiže za 12 nedelja kod 95 odsto obolelih. Nažalost za većinu pacijenata u Srbiji Hepatitis C još uvek nije izlečiva bolest, poručuju iz udruženja „Hronos“.

(Sonja Todorović, Blic)

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …