Home / AKTUELNO / UZNEMIRUJUĆE PREDVIĐANJE RHMZ-a: Zime u Srbiji će biti sve toplije, sušnije i kraće– Evo kakvo vas vreme čeka narednih godina..!

UZNEMIRUJUĆE PREDVIĐANJE RHMZ-a: Zime u Srbiji će biti sve toplije, sušnije i kraće– Evo kakvo vas vreme čeka narednih godina..!

Blaga zima kao što je ova samo je priprema za ono što nas čeka do 2050. godine i dalje, pošto se predviđa da će prosečne temperature od decembra do marta narednih decenija porasti za 2,5 stepeni, dok će se količina padavina smanjiti za deset odsto.

Klimatolozi predviđaju i da nas u budućnosti čekaju periodi „ekstremnog“ vremena, u kom će se naglo smenjivati jake suše i obilne poplave.

Opšte zagrevanje

Šef Odseka za klimatske analize i prognoze RHMZ Jasminka Smailagić kaže da je Srbija, kao i veći deo sveta, žrtva globalnog otopljavanja, koje uzrokuje rast prosečnih temperatura i nagle prelaze iz zime u leto.

Statistika sve govori

Od petnaest najtoplijih zima u istoriji u Srbiji, čak 11 je zabeleženo u 21. veku – Jasminka Smailagić, RHMZ

– Analizirajući podatke od 1951. do 2017. godine, primetan je rast temperature kad je najhladnije godišnje doba u pitanju. Od petnaest najtoplijih zima u istoriji, čak 11 je zabeleženo u 21. veku, a rekorder je ona 2006/2007. godine, kada je prosečna temperatura bila čak četiri stepena. Prognoze kažu da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, tako da možemo očekivati da do 2050. godine prosečna temperatura poraste za 2,5 stepeni, a do kraja veka za čak četiri stepena. Količina padavina će se, sa druge strane, smanjiti za deset odsto. Dakle, zime će nam u budućnosti biti toplije i sušnije. Takođe, u velikom padu je iz godine u godinu i količina snega tokom marta i aprila, što znači da će nam najhladnije godišnje doba trajati sve kraće – kaže Jasmina Smailagić, i dodaje da je gotovo isključivi razlog ovih promena globalno otopljavanje.

– Primetno je da se Mediteran i Crno more mnogo brže zagrevaju, a da se toplotne klimatske zone pomeraju ka severu i prema većim nadmorskim visinama. Sve to utiče na promenu klime.

Prema rečima naše sagovornice, Srbija će zbog svega ovoga u budućnosti biti na udaru ekstremnih vremenskih prilika.

– Imaćemo nagle prelaze iz jakih suša u velike poplave.

Iz zime u leto

Više nemamo proleća i jeseni, već samo nagle prelaze iz zime u leto i obrnuto – Đorđe Đurić, meteorolog „Weather2Umbrella“

Srbija promenom klime postaje i pogodno tlo za toplotne talase, šumske požare, elementarne nepogode…

Nagli prelazi

Sa njom je saglasan i meteorolog „Weather2Umbrella“ Đorđe Đurić. Prema njegovim rečima, primetan je trend porasta srednjih merenja u zimskom periodu.

– Već decenijama zbog naglih klimatskih promena u Srbiji imamo „naopaka“ godišnja doba. Ne postoji sredina, već idemo u ekstremnu statistiku, bilo da je u pitanju leto ili zima. Iako smo do sada imali više toplih leta nego zima, u poslednje vreme ta situacija se menja. Dolazi do naglih prelazaka iz veoma toplih u veoma hladne periode, pa se negde izgubilo ono pravo jesenje i prolećno vreme. Teško je precizirati kakve će nam biti zime u budućnosti, ali je sigurno da će biti mnogo više blagih nego izrazito ledenih zimskih perioda u „debelom“ minusu – smatra Đurić.

Najtoplije zime

godina              prosečne temperature
1950/1951.       3 do 8
2006/2007.       4 do 6
2015/2016.      2 do 5,3

Najhladnije zime

godina               prosečne temperature
1954.                 -4,7
1963.                 -3,5
1985.                 -3,4

(Izvor RHMZ)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …