Home / AKTUELNO / VANREDNO STANJE U SRBIJI! Poplave u Prokuplju, Sjenici, Tutinu… (VIDEO)

VANREDNO STANJE U SRBIJI! Poplave u Prokuplju, Sjenici, Tutinu… (VIDEO)

poplava srbija

POPLAVLJENO NEKOLIKO LOKACIJA U UŽEM CENTRU TUTINA

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin – Mehov krš neprohodan je za saobraćaj, zbog izlivanja reke Vidonjak. Poplavljena su i dvorišta tutinskih srednjih škola, pa danas neće biti nastave dok se ne saniraju posledice.

Ekipe javnih preduzeća „Novi Pazar put“ i „Gradac“, kao i veliki broj građana su na terenu i u toku je sanacija.

U toku je i sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, na kojoj se razmatraju mere koje treba preduzeti, kao i procena nastale štete.

Putevi Srbije saopštili su danas da je saobraćaj obustavljen i na deonici Sjenica – Nova Varoš, u mestu Uvac, zbog izlivanja reke Uvac.

POPLAVA I U SJENICI

Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, zbog čega je u delu opštine Sjenica proglašena vanredna situacija.

Opštinski krizni štab je vanrednu situaciju proglasio u mesnim zajednicama Centar i Bukreš.

Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada.

VODOSTAJI LIMA, IBRA I TIMOKA U PORASTU

Vodostaji na rekama Lim, Ibar i Timok, kao i gornji tok Zapadne Morave su u porastu, rečeno je agenciji Beta u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je rečeno očekuje se da se u naredna dva dana nastavi porast vodostaja na rekama Lim, Ibar, Timok, Južna Morava i u gornjem toku Zapadne Morave, a može doći i do lokalnih izlivanja na bujčnim tokovima.

U RHMZ je rečeno da bi moglo da dođe do prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, ali da to ne znači da će doći do ekstremnih situacija, već da treba biti u pripravnosti.

VISOK VODOSTAJ LIMA KOD PRIJEPOLJA

Vodostaj Lima kod Prijepolja danas je učetvorostručen u odnosu na merenja od pre dva dana i u 10 sati iznosio je 278 centimetara, rekao je hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Aleksandar Vujanović.

On je agencija Beti rekao da se i danas i sutra očekuje nastavak padavina, tako da će, kako je i najavljeno, vodostaj Lima ozbiljnije preći kotu redovne odbrane od poplava.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović sazvao je hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije, jer se Lim izlio u naselju Jalija u Brodarevu kao i u mestu Zalug nizvodno od Prijepolja.

Nema informacija o ozbiljnijim štetama, ali se kretanje vodostaja redovno prati i preduzimaju se pripremne radnje u slučaju potrebnih intervencija.

NA PODRUČJU VRANJA IZLILE SE LOKALNE REKE, ZA SADA NEMA UGROŽENIH DOMAĆINSTAVA

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov izjavio je danas da i pored velike količine kiše koja je pala tokom noći i jutra u Vranju i okolnim selima situacija nije alarmantna, ali da je bilo izlivanja manjih reka u Vranjskoj Banji i okolnim selima.

Andonov je za agenciju Beta izjavio da do podneva nije prijavljen nijedan slučaj da je voda ušla u podrume ili stambene objekte građana na području grada Vranja, ali i da se prema prognozi meteorologa očekuje da se obilna kiša koja u Vranju pada od ranih jutarnjih sati u naredna dva do tri sata dodatno pojača zbog čega su sve gradske službe u pripravnosti.

„Za sada ništa nije alarmantno, svi zaduženi za vanredne situacije su na terenu, kao i ljudi iz javnih preduzeća. Za sada imamo obaveštenje da se u naselju Savinci u Vranjskoj Banji izlila reka iz korita, kao i da se formirala veća količina vode kod sela Zlatokop. Na izlazu iz Vranja ima problema jer se tu iz korita izlila Vranjska reka“, kazao je Andonov.

On je rekao i da su se u nekoliko ulica u Vranju izlili kanalizacioni šahtovi što je povećalo količinu vode koja se nalazi na ulicama, zato razloga što se atmosferska kanalizacija na tim mestima uliva u gradsku kanalizaciju.

Prema informacijama Meteorološke stanice u Vranju, u proteklih šest sati, od 7.00 do 13.00, na području Vranja pala su 43,2 litra kiše po metru kvadratnom.

MARIĆ: NAJVIŠE PADAVINA U NOVOM PAZARU, TUTINU I SJENICI, EVAKUISANO 12 OSOBA

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić izjavio je danas da su najveće padavine zabeležene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu odakle je evakuisano 12 osoba a situacija je pod kontrolom.

„Situacija je sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja“, rekao je Marić, navodi se u saopštenju MUP-a.

On je dodao da sporadičnih problema zbog bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, kao i da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima na pumpanju vode.
Marić je kazao da su opštinski i gradski štabovi za vanredne situacije u nedelju obavešteni o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina i da su ekipe Sektora od ponedeljka na terenu u svim „potencijalno kriznim tačkama“.

„Za nas opuštanja zapravo i nema, jer se najavljuju nove padavine u toku popodneva i noći, tako da ćemo tek sutra do kraja dana imati prilike da vidimo da li će doći do najavljenog prestanka padavina“, rekao je Marić.

Pogledajte video:


Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …