Home / AKTUELNO / VEST BOMBA IZ MOSKVE – PANIKA U PODGORICI! Rusija spremila završni udarac za MILOGORSKU VLAST!

VEST BOMBA IZ MOSKVE – PANIKA U PODGORICI! Rusija spremila završni udarac za MILOGORSKU VLAST!

Moskva je pokrenula finalni obračun sa Milom Đukanovićem i njegovim režimom u Podgorici! Kako je i zvanično potvrđeno, Putin je Milu Đukanoviću zabranio ulazak u Rusiju, a na „crnoj listi“ neprijatelja Kremlja nalazi se ukupno 70 crnogorskih funkcionera.
putin-djukanovic
Do sada saopšteno ko se sve nalazi na ovom spisku, ali su ruski i crnogorski portali objavili da su među zabranjenima gotovo svi poslanici DPS i drugih partija koji su glasali za pristupanje Crne Gore NATO paktu.

Rusija, podsetimo, optužuje Đukanovića i njegove saradnike da na silu guraju svoj narod u zločinačku zapadnu alijansu.

Putin neće stati

Odlično obavešteni diplomatski izvori kažu da je ovo samo početak „velikog, finalnog obračuna zvaničnog Kremlja sa Milom Đukanovićem“.

– Neće se na ovome završiti. Posle kontrasankcija kojima je zabranjen uvoz proizvoda iz Crne Gore i poziva ruskim turistima da ovog leta ne putuju u ovu zemlju, ‘crna lista’ je samo logičan nastavak… – kaže naš sagovornik i navodi da je Moskva odlučna da ovog puta ide do kraja.

– Reći ću vam samo da Rusija ima vrlo konkretne dokaze o kriminalnim i korupcionaškim aferama u koje su umešani Đukanović i njegovi saradnici. Neki od tih dokaza mogli bi uskoro da se pojave u javnosti, ali i u određenim tužilaštvima – navodi izvor.

Prema njegovim rečima, dodatni veliki problem za Mila Đukanovića mogao bi da bude principijelni stav Zapada da se u Crnoj Gori treba obračunati sa kriminalom:

– Znate, teško da će bilo ko od lidera EU i SAD uzeti Mila u zaštitu kad izađu konkretni dokazi protiv njega i njegovih…

Po mišljenju analitičara, bilo je pitanje dana kada će Putin krenuti u konačni obračun sa Đukanovićem.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovakva reakcija Kremlja očekivana s obzirom na politiku koju Crna Gora vodi prema Rusiji.

– Moskva je čak bila i strpljiva i nije odreagovala recipročnim merama čim joj je Crna Gora uvela sankcije. Čekala je da vidi kako će se odvijati stvari sa NATO paktom. Pošto su vlasti u Podgorici jednostrano donele odluku o priključenju ovoj alijansi, bez raspisivanja referenduma, Rusija više nije imala kud i morala je da odreaguje – smatra Milivojević, dodajući da na taj način ona štiti svoje interese.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović podvlači da se odnosi Rusije i Crne Gore poslednjih godina stalno pogoršavaju.

– Crna Gora je učinila dosta neprikladnih mera prema Rusiji, ali i prema ruskim investitorima i vlasnicima nepokretnosti.

Jasno je i da je stupanje u NATO bila kap na koju je Moskva morala da odreaguje i stavi do znanja da su joj ugroženi interesi – objašnjava Jovanović, dodajući da ovakve mere nisu nikakva novina u međunarodnim odnosima i politici:

– Slične mere su za pojedine zemlje, i njihove državne funkcionere, uvodile i zemlje NATO i EU jer se nisu slagale sa politikom koju one vode. I neki naši političari su bili na crnim listama i bio im je zabranjen ulazak u SAD.

Logična reakcija

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative kaže da je reciprocitet sveto pravilo diplomatskih odnosa i da ove mere ne bi trebalo nikog da čude.

– Mora se imati u vidu da je Milo Đukanović optužio Rusiju za pokušaj državnog udara i da je Crna Gora pristupila NATO paktu. Sve to je uticalo na donošenje ovakve odluke u Moskvi. Rusija je samo reagovala isto kao i neke zemlje zapada i EU kad su ruskog pomoćnika ministra inostranih poslova proglasile personom non grata – tvrdi Proroković.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …