Home / AKTUELNO / Zapadne zemlje pokušale da spreče Rusiju da iznese snimke koji dovode u sumnju „hemijski napad”

Zapadne zemlje pokušale da spreče Rusiju da iznese snimke koji dovode u sumnju „hemijski napad”

503

Moskva je zvanično predstavila Organizaciji za zabranjeno hemijsko oružje niz dokaza i svedočenja da je „hemijski napad” kod sirijskog grada Han Šejhun bio inscenacija.
Ovo je saopštio stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Šuljgin.

Prema njegovim rečima, na sednici njenog izvršnog saveta (u Hagu) nastupio je visoki funkcioner Ministarstva inostranih poslova RF Mihail Uljanov. Međutim, prisutni predstavnici vodećih zapadnih držva zamalo nisu izazvali incident.

Šuljgin je otkrio: „Kada su shvatili da će gospodin Uljanov svoje izlaganje propratiti fotografijama – zapadni partneri su pokušali da to osujete.

Na kraju su ipak morali da pristanu da on pokaže snimke sa mesta „hemijskog napada”. Te fotografije su pokzale da se u lansiranoj verziji `napada`mnogo šta ne slaže i da se može zaista raditi o inscenaciji”.

Upozorenje Uljanova došlo je nakon što je počasni profestor Masačusetskog tehnološkog instituta Teodor Postol javno rekao da su hemijski napad u Han-Šejhunu najverovatnije izvele snage sirijske opozicije i da Bela kuća nema dokaze za optužbe o odgovornosti armije vlade u Damasku.

U njegovoj analizi se posebno naglašava da napad nije došao iz vazduha – kao što tvrde pentagon i Bela kuća – već sa zemlje, a Han Šejhun već tri godine ne drže vladine snage.

Postol je izneo pretpostavku da je neka kanistra sa otrovnim gasom sarinom bila postavljena na asfalt, a sa njom povezana neka eksplozivna naprava .
„Ta kanistra je razbijena udarom odozgo, a ne eksplozijom iznutra” – ukazao je Postol.

On je izgovorio kao glavnu opomenu: fotografije projektila, uključene u izveštaj Bele kuće, ne mogu se smatrati autentičnim jer je verovatnije da se radi o montaži.

Postol je ranije bio naučni konsultant Pentagona. Utoliko je značajnija njegova ocena da se Bela kuća bavi politizovanjem obaveštajnih podataka.

 

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …