Home / IZA KULISA / 620 STRANICA NAPISANIH U JEDNOJ NOĆI: DA LI JE KNJIGU KOJA NE STARI NAPISAO SAM ĐAVO? (VIDEO)

620 STRANICA NAPISANIH U JEDNOJ NOĆI: DA LI JE KNJIGU KOJA NE STARI NAPISAO SAM ĐAVO? (VIDEO)

Kodeks Gigas je, prema legendi, u jednoj noći napisao monah koji je prodao dušu đavolu…

codex- gigas- biblija- 640x438

Knjiga nazvana Kodeks Gigas, koju još nazivaju i Đavoljom biblijom, napisana je u prvoj polovini 13. veka, ima 620 stranica i za pergament u njoj bila je potrebna koža prikupljena od čak 160 životinja.

Ima zastrašujuće dimenzije: 92 cm visoka, 50 cm široka i 22 cm debela, a teži 75 kilograma.

Pisanje u njoj, odnosno reči i sastav rečenica i njihov ton, toliko su ujednačeni da su stručnjaci danas složni u ideji da ju je morala pisati samo jedna osoba.

620 stranica napisanih u jednoj noći?

Mit o veličanstvenom Kodeksu Gigasu govori sasvim drugačiju priču — u jednoj noći napisao ju je monah koji je prodao dušu Đavolu.

Prema legendi, benediktinci u jednom češkom manastiru osudili su monaha Hermana Rekuse zbog činjenja strašnog greha na doživotno zatočeništvo u njegovoj sobi, gde su nameravali da ga zazidaju, a tamo je naposletku i umro.

Moleći za svoje oslobođenje, Herman je obećao redovničkom redu da će u jednoj noći napisati najveću knjigu na svetu. Kako je noć proticala, Herman je shvatio da je zadatak nemoguć i odlučio je da pozove đavola u pomoć, svestan njegove moći.

Sotona se navodno složio da mu pomogne da napiše knjigu, a cena je bila duša monaha, kako i portret đavola koji je Biblija morala da ima.

Najmračnija knjiga svih vremena

Sadržaj Kodeks Gigasa jednako je fascinantan kao i priča o poreklu knjige. Rukopis ne sadrži samo latinski prevod srednjovekovne Biblije, koja ima malo drugačiji oblik nego ona moderna, već i posebne relevantne i popularne spise srednjeg veka.

Neki od njih uključuju dela jevrejskog istoričara Josipa Flavija iz 1. veka, knjigu nadbiskupa Isidorusa „Etimologije“, koja je prva hrišćanska enciklopedija sastavljena od antičkih izvora, kao i „Mediku“, medicinsku knjigu sa znanjem tog doba, i „Kosmas“, koja opisuje istoriju Češke.

Jedan od najzanimljivijih delova knjige svakako se odnosi na opis demona, čarolija, isterivanja i moći đavola.

Misterija knjige koja ne pokazuje znakove starenja

Rukopis obuhvata iluminacije sa pet boja: crvenom, plavom, žutom, zelenom i zlatnom. Velika slova su savršeno ocrtana, često preko cele stranice. Kodeks je jedinstven po tome što ne pokazuje znakove starenja.

Naučnici ne veruju da je Kodeks Gigas napisan u kratkom vremenu, već da je za to bilo potrebno čak 20 godina.

Inače 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku đavola koja je visoka 50 cm.

(Ekspres)

Check Also

NEMAČKI NAUČNIK ZAPANJIO SVET OTKRIĆEM: U SRBIJI POČELA CIVILIZACIJA STARIJA OD MESOPOTAMIJE

„Zagonetka podunavske civilizacije“ i „Tragovima Indoevropljana“, dve knjige uglednog lingviste, kulturologa, profesora i poliglote Haralda …