Home / IZA KULISA / ALBANSKI ISTORIČAR „ZALEDIO“ ALBANCE: SKENDERBEG JE BIO PRAVOSLAVAC, RODILA GA JE SRPKINJA (VIDEO)

ALBANSKI ISTORIČAR „ZALEDIO“ ALBANCE: SKENDERBEG JE BIO PRAVOSLAVAC, RODILA GA JE SRPKINJA (VIDEO)

Ardijan Klosi, pokojni albanski pisac, publicista, albanolog, prevodilac i novinar, izazvao je svojevremeno pravu buru na televiziji kada je u jednoj emisiji otkrio šokantne podatke o poreklu Đerđa Kastriota Skenderbega, plemića i albanskog nacionalnog junaka, koji je predvodio ustanak protiv Otomanskog carstva!

Pokojni Klosi je tada u naučnoj TV emisiji, koja je izazvala pravu buru, izneo za Albance šokantne podatke o Skenderbegu – da ga je rodila majka Vojislava iz ugledne srpske plemićke porodice Branković, ali i da mu je i otac možda Srbin – po imenu Ivan ili Jovan! Međutim, Klosi je tada naveo da to nije potpuno utvrđeno jer bi mu otac lako mogao biti i Albanac i Bugarin.

To argumentuje proučavanjem starih spisa prema kojima su deci u to vreme na tom području davana vizantijska imena poput Konstantina ili Đerđa…

Pokojni Klosi bio je izuzetno školovan čovek, diplomirao je albansku književnost u Tirani, doktorirao je nemačku književnost na Univerzitetu u Insbruku. Potiče iz ugledne porodice, otac mu je bio ministar pravde za vreme Envera Hodže.

Bio je oženjen Nemicom Jutom, fotografkinjom, i otac dve ćerke. Izvršio je samoubistvo u aprilu 2012. godine, u 54. godini. U toku bogate karijere bio je i direktor albanske nacionalne televizije.

Check Also

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ ISPLIVALO SLOBINO NIKAD VIĐENO PISMO, IZ ZATVORA JE OTKRIO SVE

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda …