Home / IZA KULISA / BIZNISMEN IZ SKOPLJA ODNEO U GROB TAJNU NAKITA BROZOVIH: SUDBINA ZLATNOG PRIVESKA OPTOČENOG SA 320 DIJAMANATA OSTAJE VELIKA MISTERIJA (FOTO)

BIZNISMEN IZ SKOPLJA ODNEO U GROB TAJNU NAKITA BROZOVIH: SUDBINA ZLATNOG PRIVESKA OPTOČENOG SA 320 DIJAMANATA OSTAJE VELIKA MISTERIJA (FOTO)

Sudbina zlatnog privezka optočenog sa čak 320 dijamanata, koji je bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito poklonio svojoj supruzi Jovanki nakon povratka sa jednog od putovanja iz Afrike, do danas je ostala velika misterija i sigurno, bar u dogledno vreme neće biti rešena. 

Šta se sa priveskom desilo, znao je jedino jedan anonimni skopski biznismen, sklon kocki, koji je skupoceni nakit još 2006. godine za 15.000 evra otkupio iz zalagaonice jednog beogradskog kazina.

Taj skopski biznismen je, kako je Telegrafu rekao Slobodan Ugrinovski, predsednik i osnivač partije „Savez Titovih levih snaga“ u Makedoniji, umro pre tri godine i sa sobom je u grob odneo tajnu dela skupocenog nakita Jovanke Broz.

Pošto čovek više nije među živima, Ugrinovski nam nije hteo da otkrije njegov identitet, niti čime se taj biznismen bavio, ali nam je rekao da on nije bio eksponiran u makedonskoj javnosti.

Za skupoceni privezak bivše prve dame SFRJ verovatno se nikada ne bi ni čulo da nije bilo Slobodana Ugrinovskog, kome je taj skopski biznismen ponudio da njegov „Savez Titovih levih snaga“ otkupi privezak Jovanke Broz kako bi mogao da otplati svoje kockarske dugove.

Kada je čuo šta se nalazi u rukama skopskog biznismena sklonog kocki, Ugrinovski je odmah informisao Jovanku Broz. Rekao joj je da jedna osoba poseduje privezak sa dijamantima, na čijoj je poleđini ugraviran prepoznatiljiv potpis Tita. Pošto se ona nije mogla setiti tog privezka, zatražila je da joj se pošalju fotografije. Ugrinovski je to i uradio.

Jovanki Broz je poslao nekoliko slika zlatnog privezka sa 320 dijamanata. Ubrzo je od nje iz Beograda dobio odgovor iz koga se nije moglo razaznati da li se zaista radilo baš o njenom nakitu.

– Ona je rekla da je od Tita na poklon dobila veći broj privezaka i broševa, da misli da je imala nešto slično, ali sa sigurnošću nije mogla potvrditi da se radi o privezku sa slike – priseća se Ugrinovski.

Jovanka Broz je dvadeset godina bila supruga čoveka po kome je ceo svet čuo za Jugoslaviju. Živela je veoma skromno, a od imovine nije imala ništa, čak ni nakit i fotografije koje su joj posle Brozove smrti oduzeli njegovi najblizi saradnici želeći da tako unište svaki trag njenog postojanja u maršalovom životu. Nakon optužbi da je želela da izvrši državni udar, i da je bila Titov neprijatelj „broj jedan“, nekoliko godina pre Titove smrti, Brozovi ljudi su joj zabranili svaki kontakt s njim.

Udovica Josipa Broza Tita vodila je veliku bitku sa državom oko toga šta sve treba da uđe u ostavinsku raspravu i šta sve treba da joj se vrati. U podužem spisku su bile nabrojane umetničke slike, vredne knjige, vinogradi, imanja, nakit od zlata, platine, brilijanata i dragog kamenja.

Na spisku nakita koji je sama kupila ili je kao poklon dobila od Tita, zajedničkih prijatelja, svetskih državnika, ustanova, radnji, bolnica, brodogradilišta i slično, pobrojano je osam zlatnih satova, 19 zlatnih lančića i privezaka, 12 zlatnih pojaseva, kopči, broševa i dugmadi, 37 zlatnih ogrlica, 36 zlatnih i platinastih narukvica, 10 ženskih prstenova, 26 broševa i još 34 predmeta velike vrednosti.

Nakon smrti Tita, nakit je misteriozno nestao, a sećanja Jovanke Broz su polako počela da blede.

Skupoceni privezak, anonimni skopski biznismen, čije ime Slobodan Ugrinovski ne želi da otkrije, otkupio je za 15.000 evra iz kazina jednog beogradskog hotela.

Ugrinovski je od njega saznao da je zlatni privezak u zalagaonici kazina ostavio neki Crnogorac, bivši general Jugoslovenske armije, koji je u međuvremenu preminuo. Privezak se, navodno, predhodno nalazio u rukama još dvojice Beograđana.

Ugrinovski pamti da je zlatni privezak bio širok oko osam santimetara i težak 108 grama. Dijamanti su bili raspoređeni u sedam krugova, na poleđini se nalazila zlatna rešetka, a pri dnu je bio ugraviran prepoznatljivi potpisa Tita. Privezak se nalazio na debelom zaltnom lancu, ali je on, najverovatnije, posebno prodat nekom kolekcionaru ili kockaru.

Predpostavlja se da je ovaj privezak jedan od dva koja je Tito poklonio Jovanki nakon povratka sa jednog od putovanja iz Afrike.

Kada je 2006. godine u sedište „Saveza Titovih levih snaga“ došao anonimni skopski biznismen nudeći na prodaju Jovankin privezak kako bi mogao da otplati svoje kockarske dugove, Ugrinovski je bio spreman da započne akciju sakupljanja novca samo da bi se privezak našao u rukama onoga kome je i pripadao – Jovanke Broz.

Na žalost, taj zalogaj je za njih, ipak, bio prevelik. Makedonski Titoisti nisu uspeli da obezbede toliko para, a kako je Ugrinovski kasnije saznao lično od tog skopskog biznismena, zlatni privezak je prodat nekoj drugoj imućnoj osobi.

Identitet te osobe, čime se bavi, odakle je, kao i sudbina zlatnog privezka optočenog sa 320 dijamanata, koji je Tito poklonio Jovanki, i dalje će ostati velika misterija, jer je kako nam je rekao Slobodana Ugrinovskog, neimenovani skopski biznismen i kockar je umro pre tri godine i tu tajnu je sa sobom odneo u grob.

Check Also

SNIMAK KINESKOG ROVERA BUDI JEZU: NA TAMNOJ STRANI MESECA NLO BAZA?! (FOTO)

Ukoliko sve bude išlo po planu, svetska javnost uskoro bi trebalo da dobije povratnu informaciju …