Home / IZA KULISA / EKSPERT ZA VAZDUHOPLOVSTVO ZAPANJIO SVET: MALEZIJSKI AVION KOJI JE NESTAO- ZAVRŠIO U KAZAHSTANU- OVO SE DOGODILO

EKSPERT ZA VAZDUHOPLOVSTVO ZAPANJIO SVET: MALEZIJSKI AVION KOJI JE NESTAO- ZAVRŠIO U KAZAHSTANU- OVO SE DOGODILO

MH370 je sleteo na aerodrom Jubilejnij u Kazahstanu, tvrdi stručnjak, nakon što je avion sa putnicima nestao pre više od šest godina.

Avion kompanije Malaysia Airlines na letu 370 nestao je 8. marta 2014, na putu iz Kuala Lumpura za Peking sa 239 ljudi. Zvanična istraga je zaključila da je avion najverovatnije završio na dnu južnog Indijskog okeana.

Međutim, dve opsežne pretrage nisu pronašle nikakvu olupinu, što je navelo neke stručnjake da veruju da možda traže na pogrešnom mestu.

Stručnjak za vazduhoplovstvo Džef Vajs tvrdi u svojoj knjizi iz 2015. „Avion koji nije bio tamo“ da su zapravo postojale dve moguće putanje aviona – sever i jug.

Zvanična istraga je zaključena na osnovu podataka koje je sakupila britanska satelitska telekomunikaciona kompanija Inmarsat.

Kompanija je otkrila da je avion MH370 komunicirao sa svojim satelitom 3F1 i da bi zabeleženi podaci mogli da se koriste za praćenje putanje aviona.

Ti podaci su nazvani BTO i BFO. BFO je mera relativnog kretanja satelita i aviona.

BTO je merilo vremena potrebnog za transmisiju povratnog kretanja i može se koristiti za izračunavanje udaljenosti između satelita i aviona.

Tehnika koju je Inmarsat razvio nakon nestanka MH370 omogućila je inženjerima da utvrde da podaci pokazuju da je avion leteo u luku iznad Indijskog okeana i da je njegovo poslednje odredište bilo dno mora zapadno od Perta, u Australiji.

Međutim, Vajs je sugerisao da bi, ukoliko su podaci lažirani, proračuni, a stoga i ova putanja leta, mogli da budu netačni. Ako je to tako, avion bi mogao otići na sever ili jug – a ako bi išao na sever, krajnja lokacija bila bi u Kazahstanu.

Nema mnogo pogodnih mesta za sletanje Boeinga 777 u planinskoj, sušnoj i slabo naseljenoj centralnoazijskoj zemlji.

Međutim, izdvaja se jedno mesto – kosmodrom Bajkonur i obližnja pista Jubilejnij.

Kosmodrom Bajkonur je svemirska luka iz koje je Jurij Gagarin lansiran i tako postao prvi čovek koji je ušao u orbitu 1961. godine.

Svemirska luka, iznajmljena Rusima, izabrana je da bude u ovom području posebno zbog velikog otvorenog prostora i udaljene lokacije.

Pista Jubilejnij, izgrađena 1970-ih, posebno je zanimljiva jer je ona jedina pista na svetu posebno konstruisana za avione sa auto-pilotom.

Izrađena je od armiranog betona, dvostruko jačeg od onih koji se koriste za normalne piste, a uz pomoć specijalnih glodalica savršeno je poravnata.

Bespilotna svemirska letelica Buran uspešno je sletela 1988. na stazu posle tročasovnog putovanja u svemiru.

Međutim, nedugo zatim, SSSR se raspao, projekat je otkazan, a danas je to područje u velikoj meri neiskorišćeno.

Vajs objasnio je zašto bi ovo bila savršena lokacija za otmičare.

Napisao je: “Većina pista nalazi se na aerodromima u blizini gradova, ali ne i ova.

„A činjenica da je dizajnirana za avione sa auto-pilotima posebno je intrigantna s obzirom na to da otmičari koji poseduju veštine komandovanja avionom verovatno ne bi imali i pilotske veštine.

“U tom slučaju MH370 bi morao da sleti pomoću auto-pilota.

“U suštini, jednom kada se potrebne informacije ubace u sistem, avion može da sleti na bilo koju odgovarajuće opremljenu pistu sa ili bez obučenog pilota”.

Sama zemlja na ovakvoj pisti posebno je dizajnirana za ovakve vrste sletanja.

Štaviše, aerodrom se nalazi usred nedođije, tako da je malo verovatno da će ga neko uočiti.

Sve ove činjenice uz podatke BTO, koji sugerišu da je ova ruta moguća, pokreću nove teorije onoga što se zaista dogodilo te noći.

Webtribune.rs

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …