Home / IZA KULISA / GODINAMA NAJVEĆA TAJNA SRBIJE TOKOM BOMBARDOVANJA: RUSI POSLALI MILOŠEVIĆU S-300, ALI JE SVE STOPIRAO OVAJ ČOVEK…

GODINAMA NAJVEĆA TAJNA SRBIJE TOKOM BOMBARDOVANJA: RUSI POSLALI MILOŠEVIĆU S-300, ALI JE SVE STOPIRAO OVAJ ČOVEK…

Ta 1999. godina bila je teška za Srbiju, bombe su padale, država pod embargom, nedostajalo je hrane, nafte, ali i oružja.

Baš tako je, verovali ili ne Rusija pokušala da „doturi“ čuveni S-300 Slobodanu Miloševiću, ali je Viktor Orban stopirao čitavu stvar!

Ne, ovo nije još jedna od teorija zavera iz čuvene sage: „Rusi su nama dali s – 300“. Nije ni tekst rusofilski, već je reč o stvarnom događaju koji se odvio gore pomenute crne godine za Srbiju.

O tom događaju svojevremeno je pisao i britanski „Gardijan“, a složićete se oni ne pišu o teorijama zavera. Čak je i Njujork tajms preneo tu vest, ali u Srbiji je bila zabranjena.

Naime, dve nedelje nakon početka bombardovanja SRJ od strane NATO pakta, Rusija i Bjelorusija su odlučile da u Jugoslaviju pošalju konvoj od 73 kamiona humanitarne pomoći, lekova, hrane i igrački (tako je bar pisalo u zvaničnim izveštajima Kremlja).

Pre slanja ovog konvoja Moskva se zvanično obratila vlastima Mađarske koja je samo nekoliko dana pre bombardovanja postala članica NATO saveza sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu.

Prema nekim teorijama zavera učlanjenje Mađarske u NATO je učinjeno strateški i upravo zbog bombardovanja Jugoslavije 1999.

Viktor Orban je odobrio prolaz humanitarnog konvoja preko mađarske u Srbiju, ali je baš u trenutku kada je on stigao do graničnog prelaza Zohonj između Mađarske i Ukrajine zaustavljen.

Prema zvaničnim verzijama konvoj su zaustavili granični policajci zbog 5 kamiona tipa „Kamaz“ i zbog kamiona sa naftom za koje su procenili da ih ima više nego što je konvoju potrebno za njegovo kretanje.

U to vreme na snazi je bio embargo na uvoz naftnih derivata i vojne opreme u Jugoslaviju.

Odmah nakon ovoga medijima se obratio tadašnji ministar za vanredne situacije Rusije, Sergej Šojgu koji je rekao da su u prvobitnom zahtevu tačno naveli koliko kamiona kreće za Jugoslaviju i sa kojom namenom, za šta su i dobili odobrenje, što su Mađarske vlasti tada opovrgle uz objašnjenje da nije bilo sve navedeno.

Ministar Šojgu odleteo je tada u Budimpeštu i dogovorio sa vlastima Mađarske da se dozvoli prolaz konvoju, ali iz njega je bilo izbačeno 5 kamiona tipa „Kamaz“ i 4 kamiona sa naftom od ukupno 8.

Ova četiri kamiona sa naftom kojima se dozvoljava prolaz pušteni su ali u pratnji dva mađarska vojnika, jer su od 75 kamiona Mađari pretpostavili da se sadržaj i namena pola ovih kamiona sa humanitarnom pomoći može koristiti i u vojne svrhe.

Pored toga dogovor je predviđao da mađarski policajci isprate konvoj do Jugoslavije i obezbede da se svi kamioni i vrate, ali do ovoga nije došlo, jer su vlasti Jugoslavije zabranile ulazak mađarskim vojnicima na svoju teritoriju.

Prema pisanju medija u zaustavljenim kamionima bili su delovi za sklapanje sistema S-300.

Zvaničnici NATO optužili su tada Rusiju i Borisa Jeljcina za kršenje embarga na naoružanje.

Bilo kako bilo, jedan od najboljih raketnih sistema PVO nikada nije stigao u Srbiju.

Učešće takozvane „vojske Kosova“ na NATO vojnim vežbama u Hrvatskoj je nastavak politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode prema Zapadnom Balkanu, a pogotovo prema Srbiji.

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …