Home / IZA KULISA / ISPOVEST TITOVOG LEKARA POSLE SKORO 4 DECENIJE ĆUTANJA: Šokantno priznanje o Draži Mihailoviću!

ISPOVEST TITOVOG LEKARA POSLE SKORO 4 DECENIJE ĆUTANJA: Šokantno priznanje o Draži Mihailoviću!

Čuveni doktor Predrag Lalević, prvi anesteziolog u posleratnoj Jugoslaviji i poslednjih 16 godina lični lekar Josipa Broza Tita, u velikoj ispovesti za novi broj Nedeljnika prvi put otkriva nepoznate detalje iz Titovog života, kao i njegove poslednje dane.

Lalević je u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik otkrio anegdote sa putovanja po svetu sa Titom i iz lova, kao i šta se zaista događalo na Brionskom plenumu, kada je pao Leka Ranković, kako je izgledao zloglasni logor u Bileći gde je bio načelnik saniteta, ali i da je poslednja Titova tajna bila gde je, zaista, sahranjen Draža Mihailović. On prvi put iznosi i detalje iz bolničkih dana doživotnog predsednika SFRJ u Ljubljani.

Doktor Lalević se prisetio i jednog razgovora na „Galebu“ – prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito, i njegov lekar. „Tito se okrenuo Miniću: A sećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom? Tada još nije bilo borbe četnika i partizana. Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sedeo na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak.

Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.“ U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: „Je li bogati, jesi li ti Rus?“

„Nisam, ja sam Hrvat“, odgovori Tito. „Ako si“, kaže Draža. „Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša.“ „Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, i sve nas je to jako iznenadilo. A Jovanka ga sve vreme podstiče da priča“, kaže Lalević za Nedeljnik.

„Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: ‘Moram da priznam, Draža je bio moja slabost.’ Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: ‘Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama.’“

No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža. „Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenela. Pričao sam to posle Blaži Mandiću, Titovom sekretaru za štampu, i on mi nije verovao. Ne bih ni ja sebi verovao da nisam čuo i video svojim očima“, prisetio se doktor Lalević za Nedeljnik.

Titov lični lekar tvrdi i da nije istina da Tito nije verovao srpskim lekarima i da je zato išao da se leči u Ljubljanu. On je, navodi, i pre toga bar jednom godišnje išao na kontrolu u Ljubljanu, jer je bio prijatelj sa doktorom Breceljom.

Kada je Brozu amputirana noga, oporavak je krenuo dobro, ali potom je dobio urinarnu infekciju i infekciju bubrega i priključen na dijalizu. Lalević ekskluzivno za Nedeljnik kaže da je Tito bio na aparatima, u veštačkoj komi, od 26. februara pa sve do smrti.

„Mi to nismo napisali u izveštaju, i to je dalo priliku mnogima da pričaju kako su obilazili Tita, kako su ga zabavljali, hranili, razgovarali. Potpune izmišljotine. Jer, mi nismo rekli da je sve vreme bio bez svesti i na aparatu za veštačko disanje. Kada je preminuo bili smo okupljeni svi lekari, sve sestre koje su ga negovale. Stajali smo mirno u tišini, deset do petnaest minuta.

EKG je pokazivao već ravnu liniju, respirator je i dalje radio… Srce je definitivno prestalo da radi. Pogledao sam profesora Brecelja, on mi je samo klimnuo glavom i ja sam isključio aparate. Ostali smo još pet-deset minuta u potpunoj tišini i otišli da pišemo izveštaj“, kazao je Lalević, između ostalog, u velikoj ispovesti Nedeljniku.

Check Also

MIHAJLO ULEMEK PUKOVNIK ARKANOVE GARDE: KAKO JE PALMA ZARADIO VELIKI NOVAC, KO JE IZ VLASTI KUPIO DIPLOME, ODAKLE LEPOJ BRENI PARE, ŠTA JE SA DAČIĆEVIM KOFERČETOM (VIDEO)

Gost Slavija info TV bio je gospodin Mihajlo Ulemek, bivši pukovnik nekadašnje Srpske dobrovoljačke garde, …