Home / IZA KULISA / IZRAELSKA „OPCIJA SAMSON“- TAJNI PLAN ZA UNIŠTENJE SVETA? (VIDEO)

IZRAELSKA „OPCIJA SAMSON“- TAJNI PLAN ZA UNIŠTENJE SVETA? (VIDEO)

“Opcija Samson” – koja ime nosi po legendarnom biblijskom liku koji je bio toliko snažan da je svojeručno iz besa zbog odsečene kose srušio stubove filistinskog hrama – naziv je kontraverzne izraelske defanzivne strategije koja ima za cilj da, kao poslednje sredstvo odbrane od arapske agresije, iskoristi nuklearno oružje u svrhu nezapamćene osvete i retaliacije protiv onih nacija koje je pobeđuju na bojnom polju.

web-tribune.com

 

Nije tajna da sve zemlje i narodi koji okružuju Izrael od samog početka žele i da ga unište; niti se to taji, niti je to nešto sporno. Uostalom, Jevreji su se suočili nekoliko puta sa arapskim koalicijama, a egipatski predsednik Naser je svojevremeno tvrdio da će se “Jevreji podaviti u Sredozemnom moru”.

Stoga opet ne treba da čudi ni postojanje plana poslednje odbrane izraelske države, koji će se aktivirati u slučaju da invazione snage pobeđuju i izvesno uništavaju jevrejsku republiku. Izrael poseduje nuklearno oružje, iako nije potpisnik nijednog međunarodnog sporazuma. Efraim Kacir je ovo priznao 1974. godine, Moše Dajan 1981, Šimon Peres 1998, a Ehud Olmert 2006.

Danas se veruje da imaju između 75 i 200 bojevih glava, koje mogu biti lansirane sa zemlje, mora i vazduha, što znači da čak i ako su izgubili veći deo zemlje i dalje mogu da udare. Ovo Izraelu daje izvesnu sigurnost da ih niko neće više otvoreno napasti, što i jeste cilj “Opcije Samson”; osnova njihove odbrane nije nuklearno oružje, već konvencionalno, zbog čegu su razvili najbolju vojsku na Bliskom istoku. Međutim, ovo se nekada pokazuje kao nedovoljno.

Tokom Jomkipurskog rata 1973. godine, dok su arapske snage nadjačavale izraelske, premijerka Golda Meir je izdala crvenu uzbunu i trinaest nuklearnih projektila stavila u stanje pripravnosti. Izraelski ambasador je Niksonu preneo poruku da će doći do “veoma ozbiljnih posledica” ako Sjedinjene Države ne dopreme sveže zalihe; Nikson je poslušao, a mnogi veruju da je ovo prva upotreba “samsonovske” pretnje.

 

Šta se dešava u slučaju crnog scenarija po Izrael i njegovog posledičnog aktiviranja “Opcije Samson”? Nuklearna devastacija Damaska, Bagdada, Kaira, Rijada, Meke, Medine, Teherana, Amana, Bejruta i drugih prestonica i gradova agresorskih zemalja neće voditi samo uništenju Bliskog istoka već će ostaviti trajne posledice po čitav svet.

Posebno po jugoistočnu Evropu koja je tako blizu najnestabilnijoj regiji na planeti. Međutim, postoje indicije da je opasnost mnogo direktnija, i da Izrael – u slučaju da ih Arapi pokore a Evropa i Amerika budu samo bili nemi posmatrači – ceo svet povedu sa sobom u propast. – Izrael mora biti poludeli pas, preopasan da bi ga dirali – rekao je general Moše Dajan, arhitekta izraelske pobede u Šestodnevnom ratu.

Mnogi jevrejski komentatori otvoreno govore o mogućnosti da se gađaju evropske prestonice u takvoj situaciji, a ne samo bliskoistočni glavni i sveti islamski gradovi.

Kada je Ginter Gras napisao pesmu u kojoj kritikuje izraelski nuklearni program, jevrejski pesnik i preživeli Holokausta Itamar Jaoz-Kest je objavio svoju, u kojoj je napisao sledeće reči: “Ako nas još jednom naterate da nestanemo sa lica Zemlje u dubine Zemlje – neka se onda Zemlja otkotrlja u Ništavilo”.

Pogledajte video:

(S. P., Telegraf)

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …