Home / IZA KULISA / JEDRENJAK SA BLAGOM VREDNIM 17 MILIJARDI DOLARA POTONUO JE PRE 300 GODINA: SADA SE ZNA NJEGOVA TAČNA LOKACIJA, ALI JE ONA DRŽAVNA TAJNA (VIDEO)

JEDRENJAK SA BLAGOM VREDNIM 17 MILIJARDI DOLARA POTONUO JE PRE 300 GODINA: SADA SE ZNA NJEGOVA TAČNA LOKACIJA, ALI JE ONA DRŽAVNA TAJNA (VIDEO)

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut vuds hol (WHOI), objavila je danas agencija po prvi put.

– Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi – izjavio je Rob Munier potpredsednik WHOI za morske objekte i operacije.

Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva „svetim gralom“ olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija, preneo je AP.

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima.

Blago na jedrenjaku se procenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija.

Pre nekoliko nedelja UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna.

Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu, navodi AP.

Pogledajte video:

 

Check Also

DŽINOVSKA ZMIJA DUGAČKA 15 METARA PRONAĐENA U SRCU AFRIKE (VIDEO)

Autor slavnog snimka iz 1959. je belgijski pukovnik Remi Van Lierde, koji je gigantsku zmiju …