Home / IZA KULISA / JEZIVI DOGAĐAJ U HERCEGOVINI: ZEMLJA JE ZATUTNJILA, TLO SE OTVORILO I CRVENO JEZERO JE POČELO DA GUTA SVE! (FOTO)

JEZIVI DOGAĐAJ U HERCEGOVINI: ZEMLJA JE ZATUTNJILA, TLO SE OTVORILO I CRVENO JEZERO JE POČELO DA GUTA SVE! (FOTO)

crveno-jezero

U Imotskom, postoji jezero koje se smatra jednim od najdubljih u Evropi. Za nastanak Crvenog jezera u Hrvatskoj se veže jedna od najstrašnijih i najtajanstvenijih legendi.

– I dan-danas se iz dubine jezera čuju krikovi Gavana i Gavanice na čijem imanju je nastalo Crveno jezero u Imotskom – pričaju stanovnici Imotskog.

crveno-jezero

Direktor Turističke zajednice Imotskog Luka Kolovrat, istakao je da je ovaj kraj specifičan i poznat po mnogobrojnim legendama, pričama o vilama i vilenjacima.

– Legenda o Gavanu je najpoznatija i veže se za postanak Crvenog jezera. Nekada davno je na ovom području postojalo ogromno imanje tadašnjeg najbogatijeg čoveka zvanog Gavan. Imao je ženu Gavanicu, decu i veliki broj sluga. Gavan nije bio poznat samo po svom bogatstvu, nego i po oholosti – ispričao je Kolovrat.

– Bio je preke naravi i maltretirao je sve svoje sluge i ljude koji su dolazili kod njega. Jedne večeri se spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju, kako bi se uverio u njegovu oholost. Vrata mu je otvorila njegova žena Gavanica, koja mu nije htela dati ni jelo ni vodu. Anđeo je pitao Gavanicu da li se boji Boga, na šta je ona odgovorila da se ona ne boji nikoga dok je njen Gavan živ. U tom trenutku je nastao haos. Zemlja je zatutnjila, počelo je da grmi, munje su sevale, a celo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i njihova deca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mesto današnjeg Crvenog jezera – dodao je Kolovrat.

crveno-jezero-1

Ta priča se prenosi sa kolena na koleno. Najstariji stanovnici Imotskog kažu da i kad je vreme dobro, nebo vedro, voda mirna i kada nema drugog sveta okolo, čak i danas u Crvenom jezeru možete videti ostatke starih Gavanovih dvorskih zidova!

Pored svih jezivih detalja, Crveno jezero je jedan od najlepših bisera Imotskog. Ima obim od 200 metara, a dubina vode doseže i do 300 metara s dnom koje je ispod površine mora. Nedavno je ustanovljeno da je jezero duboko 287 metra!

(Blic)

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …