Home / IZA KULISA / JEZIVO PREDVIĐANJE ILONA MASKA: Veštačka inteligencija će stvoriti besmrtnog diktatora koji će vladati svetom- Evo šta će se dogoditi sa čovečanstvom.. (VIDEO)

JEZIVO PREDVIĐANJE ILONA MASKA: Veštačka inteligencija će stvoriti besmrtnog diktatora koji će vladati svetom- Evo šta će se dogoditi sa čovečanstvom.. (VIDEO)

Američki biznismen Ilon Mask, vlasnik SpaceX i Tesla, upozorio je da čovečanstvu od veštačke inteligencije preti velika opasnost.

Dodatno je precizirao: „Veštačka inteligencija u budućnosti može stvoriti besmrtnog diktatora“.

Ovako je istupio u novom dokumentarnom filmu Do You Trust This Computer? („Verujete li ovom kompjuteru?“) i ocenio da će razvoj veštačke inteligencije dovesti do toga da ona „u ovoj ili onoj formi vlada svetom“.

Svoja opominjuća razmišljanja Mask je dalje razvio ovako:

„Ako neka kompanija, ili neka grupa ljudi, uspe da stvori bogu podobnu digitalnu superinteligenciju – zavladaće svetom. Kada je diktator čovek – on pre ili kasnije umre, a diktatorska veštačka inteligencija živeće večno“.

Mask smatra da čovečanstvo već sada mora razmišljati kako da obezbedi da veštačka inteligencija ne bude zna ni na strani zla. Jer:

„Ako diktatorska veštačka inteligencija bude imala neki cilj, a čovečanstvo joj bude stajalo na putu – uništiće ga bez mnogo razmišljanja“.

Mask je i dosad u nekoliko navrata upozoravao kakve sve ljudima prete opasnosti od veštačke inteligencije.

Jednom prilikom je izgovorio i opomenu da veštačka inteligencija može izazvati i treći svetski rat.

Američki biznismen se zalaže za gradnju svemirskih stanica na Mesecu i Marsu – da bi čovečanstvo moglo da obnovi svoju civilizaciju ukoliko na Zemlji, usled nuklearnog rata, „ponovo zacari srednji vek“.

Check Also

NAUČNICI PRONAŠLI UKLETI GRAD NEPOZNATOG NARODA USRED PACIFIKA (VIDEO)

Nova tehnologija je omogućila arheolozima da istraže ruinirani drevni grad Nan Madol, koji je prethodno …