Home / IZA KULISA / MESAR IZ MATHAUZENA: NAJTRAŽENIJI NACISTA „DOKTOR SMRT“ NESTAO JE SA LICA ZEMLJE NA 50 GODINA, A ONDA SU STIGLE ŠOK VESTI IZ EGIPTA

MESAR IZ MATHAUZENA: NAJTRAŽENIJI NACISTA „DOKTOR SMRT“ NESTAO JE SA LICA ZEMLJE NA 50 GODINA, A ONDA SU STIGLE ŠOK VESTI IZ EGIPTA

Jedan od najtraženijih zločinaca Drugog svetskog rata, dr Aribert Heim, bio je poznat po zloglasnom nadimku „Doktor Smrt“ iz Mathauzena.

Rođen u Radkersburgu u Austriji 1914. godine, Aribert Heim bio je jedan od začetnika nacističkog pokreta. Prvi put je kao lekar u koncentracionom logoru služio 1941. godine.

Ubrzo preuzima službu u Mathauzenu, gde je deportovano oko 200.000 ljudi, od kojih se oko 120.000 nikada nije vratilo. „Slavu“ je stekao upravo u Mathauzenu, gde je dobio nadimak „Doktor Smrt“. Mnogobrojna svedočanstva govore da je lično ubio nekoliko stotina zatvorenika ubrizgavajući im otrov ili sprovodeći na njima užasne pseudomedicinske eksperimente, prenosi „Jutarnji“.

Takođe je bio poznat kao „Mesar iz Mauhauzena“, jer je tokom sedam nedelja u logoru, obavljao amputacije bez anestezije. Žrtvama je vadio organe i posmatrao koliko će dugo živeti bez njih. U srce im je ubadao injekcije fenola i merio koliko je vremena prošlo do smrti. Osamnaestogodišnjeg Jevreja poslali su u logorsku bolnicu zbog upale stopala.

Umesto da mu pomogne, Heim ga je otvorio, kastrirao, razrezao mu jedan bubreg i izvadio drugi. Žrtvi je odrezao glavu, s koje je uklonjeno meso kako bi je Heim mogao izložiti. Glava mu je bila potrebna zbog savršenih zuba, piše hrvatski list.

Ipak, nakon oslobođenja Evrope Heim uspeva da se spasi. Amerikanci su ga uhvatili 1945. i proveo je dve godine na prisilnom radu, ali su ga 1947. pustili. Nije mu suđeno zajedno sa drugim zapovednicima i stražarima iz Mathauzena na velikom suđenju kada je od ukupno šezdeset jednog optuženika nekolicina kažnjena smrću.

Prvo se nastanio u Beču, a potom u Nemačkoj, gde je postao poznati hokejaš. U Baden-Badenu je nastavio lekarsku karijeru pod pravim imenom i otvorio ginekološku ordinaciju u buržujskoj četvrti. Njegove pacijentkinje nisu imale pojma o njegovoj prošlosti. Nemačka je tek počela denacifikaciju i niko nije postavljao previše pitanja.

Prolazile su godine i dr Heima niko nije dirao sve do 1961. kada se na suđenju pojavilo ime „Mesara iz Mautauzena“. Godinu dana kasnije nemačke vlasti su ga pronašle i nameravale da ga uhapse sledećeg dana, ali je Heim nestao.

„Poslednja prilika“

U Nemačkoj je 2005. godine pokrenuta operacija „Poslednja prilika“, a Heim je proglašen za primarnu metu.

Prolazili su meseci a informacije su i dalje pristizale, ali nije bilo ničega sve do 2009. godine. Efraima Zurofa nazvao je nemački tv kanal i saopštio mu da je Heim umro. Jedan doušnik, čije ime nisu hteli da objave, dao je ZDF-u i „Njujork tajmsu“ informacije na osnovu kojih su zaključili da je dr Aribert Heim umro u Kairu 1992. godine.

Priču je potvrdio i njegov sin Rediger, koji je samo šest meseci pre tvrdio da s ocem nije bio u kontaktu otkako je ovaj nestao 1962. godine. Sada je potvrdio da ga je nekoliko puta posetio u Egiptu i da je bio s njim u trenutku kada je umro u egipatskom glavnom gradu.

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …