Home / IZA KULISA / MISTERIJA IZGUBLjENIH GRADOVA KOJA ŠOKIRA SVET: Pronađeni ostaci prastarih civilizacija (VIDEO)

MISTERIJA IZGUBLjENIH GRADOVA KOJA ŠOKIRA SVET: Pronađeni ostaci prastarih civilizacija (VIDEO)

drevno-mistika-grad-izgubljeno-piramida

Mit o Atlantidi već hiljadama godina golica maštu laika i profesionalaca. Iako se profesionalci slažu da je ovde reč o mitu, ruševine stvarnih gradova pod morem ipak ostavljaju sve bez daha.

Atlit Jam, Izrael
Jedno od najvećih i najstarijih podvodnih nalazišta antičkog naselja pronašli su na 12 metara dubine, a proteže se na 40.000 kvadratnih metara. Ljudi su u njemu živeli u razdoblju između 6900. i 6300. godine pre nove ere.

Osim ljudskih ostataka i artefakata od kosti i kamena, najzanimljiviji su monoliti visoki od jednog do dva metra koji su poređani u polukrug, a ima ih sedam. Arheolozi veruju da su bili poslagani oko izvora vode.

Dvarka, Indija
U indijskom zalivu Kambat 20 kilometara od Gujarata 2001. pronađeni su ostaci antičke civilizacije 40 metara ispod površine mora. Pretpostavlja se da je grad potopljen na kraju poslednjeg ledenog doba pre 9-000-10.000 godina.

Nikome nije jasno kamo je nestala civilizacija koja je stvorila ovaj grad, no prema priči iz Mahabharate, grad je pripadao bogu Krišni, koji je navodno bio vanzemaljac. Dugo se verovalo da je Dvarka samo mitsko mesto.

Piramide Jonaguni-Jima, Japan
Lokalni ronioci pronašli su misteriozne kamene formacije u moru pored ostrva Jonaguni 80-ih godina. Kamenje je posloženo u obliku stepenastih terasa. Stručnjaci su razmatrali mogućnost da se radi o prirodnom fenomenu, no gravure i rezbarije su ih razuverile.

Pretpostavlja se da su strukture pripadale čuvenoj pacifičkoj civilizaciji Mu za koju se smatra da je nestala zbog cunamija i da su stare više od 5.000 godina.
Heraklion-Tonis, Egipat

Misteriozan grad koji se skrivao ispod peska i blata 1.200 godina dugo je smatran samo legendom. Otkrili su ga početkom 20. veka, a grad obiluje tolikim bogatstvom da ga još i danas otkrivaju.

Na lokaciji su pronađena 64 broda, zlatni novčići, ogromni 5-metarski kipovi i mali kipovi bogova, pločice s hijeroglifima.
Pavlopetri, Grčka

Arheolozi se ne mogu zasititi ovog grada kog smatraju remek delom gradskog planiranja.
Pavlopetri je stariji od 5.000 godina, a nalazi se na samo četiri metra dubine. Veruje se da je bio središte trgovine Mikenske i Minojske civilizacije.

Pogledajte video:(24sata.hr)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …