Home / IZA KULISA / MISTERIJA MIŠE BANANE: Sigurnu luku imao je u „glavnoj stanici“ KOKAINSKIH POSLOVA, ali njegova sudbina sada je NEPOZNATA

MISTERIJA MIŠE BANANE: Sigurnu luku imao je u „glavnoj stanici“ KOKAINSKIH POSLOVA, ali njegova sudbina sada je NEPOZNATA

Da li je u Brazilu uhapšen Rodoljub Radulović (69), zvani Miša Banana, blizak saradnik Darka Šarića, ili je čitav slučaj smišljen iz skrivenih pobuda, nikome nije poznato – već 12 dana.

Kako saznajemo, od kada se pojavila vest da je Rodoljub Radulović uhapšen u Brazilu, Ministarstvo pravde nije dobilo nijedan dokument niti informaciju koja bi ukazala na to. Štaviše, nijedna informacija o njegovom hapšenju nije dostavljena, a brazilske institucije i dalje ćute o ovom događaju.

I sama ministarka pravde Nela Kuburović pre nekoliko dana izjavila je da još nema nikakve komunikacije niti povratne informacije od brazilskog ministarstva da li je Miša Banana uhapšen.

– Još nema nikakve komunikacije niti povratne informacije od nadležnog ministarstva iz Brazila. Poternica postoji i Ministarstvo pravde je još 2011. godine dalo saglasnost za njeno raspisivanje. Tako da se on (Radulović) tereti za više krivičnih dela – rekla je ministarka i najavila da će Ministarstvo pravde uputiti dopis brazilskom ministarstvu da bi se utvrdilo da li je on zaista uhapšen.

Gde je Miša Banana, i dalje je misterija i advokatima u postupcima u kojima je okrivljen. Tako advokati Darka Šarića, sa kojim je Radulović optužen za šverc kokaina, i Branka Lazarevića, koji je optužen za odavanje informacija iz istrage Raduloviću, nemaju saznanja o tome da li je uhapšen, a od njegovog svedočenja ne očekuju mnogo. Ipak, Banana i tužilaštvu, ali i javnosti mora da objasni mnogo toga o svojoj ulozi u teškim krivičnim delima.

Kako je pobegao?

Čovek za kojeg se sumnja da je drugi čovek u hijerarhiji u grupi Darka Šarića u bekstvu se nalazi već osam godina. Srbiju je napustio tri meseca uoči zaplene tri tone kokaina u Urugvaju tokom operacije „Balkanski ratnik“. Još pre raspisivanja poternice Radulović je često boravio van Srbije, a živeo je na najmanje tri kontinenta, da bi 2011. godine svoje utočište našao u Španiji (glavnoj stanici za brodove iz Južne Amerike kojima se krijumčari kokain). Nakon toga od njega nije bilo ni traga ni glasa.

Sve do 2015. godine moglo bi se reći da za Radulovića „nije bilo zime“, te i da je mogao da finansira svoj beg od pravosudnih organa. Međutim, u maju te godine po nalogu Federalnog istražnog biroa SAD blokirani su mu milioni u bankama u Monte Karlu, Švajcarskoj i SAD-u. Samo u banci u Monte Karlu blokirano mu je oko 12 miliona dolara. Ipak, ni tada nije odustao od bekstva, a kako je i od kojih para nakon toga uspevao da utekne pravdi, još uvek je misterija.

Šta je na snimcima?

Pre pet godina u javnost su isplivali snimci sastanka Miše Banane i tadašnjeg ministra policije Ivica Dačića, kao i njegovih bliskih saradnika od 29. novembra 2008. godine do 7. aprila 2009. Niz njihovih neformalnih sastanaka sa čelnicima MUP u vreme istrage protiv Šarića, uključujući i onaj sa Ivicom Dačićem, snimila je BIA, a Dačić je sve vreme nakon njihovog curenja u javnost tvrdio da nije znao ko je Radulović.

Sadašnji šef diplomatije je 2013. godine rekao da se „ne bi prodao za blekberi“ i naveo da je Radulovića poslednji put video kada je Srbija osvojila Dejvis kup (2010. godina), jer je „Radulović bio predsednik Teniskog saveza Srbije“.

S kim je šurovao?

Od svih osoba iz vrha policije koje su se viđale sa Radulovićem jedino je optužen bivši Dačićev šef kabineta Branko Lazarević. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je Lazarević odavao poverljive informacije narko-klanu.

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju. Tužilaštvo ovo dokazuje snimcima prisluškivanih razgovora i tvrdi da se u njima čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija.

Veze sa ubijenim Fricom

Dragan Fric Dudić do 2010. godine, kada je ubijen, bio je na vrhu piramide Šarićevih bliskih saradnika. On i Radulović bili su bliski, što se ogleda i u postupku Miše Banane, koji je 2006. godine bez ikakvog obrazloženja preneo na Dudića svu svoju imovinu u Crnoj Gori vrednu milione dolara. Četiri godine kasnije Dudić je ubijen iz vatrenog oružja u jednom kotorskom kafiću. Ivan Vračar, Kotoranin koji je osuđen za ovaj zločin, izjavio je da mu je Dudić pretio, međutim policija nije dala jasan motiv za ovaj zločin.

Check Also

DŽINOVSKA ZMIJA DUGAČKA 15 METARA PRONAĐENA U SRCU AFRIKE (VIDEO)

Autor slavnog snimka iz 1959. je belgijski pukovnik Remi Van Lierde, koji je gigantsku zmiju …