Home / IZA KULISA / MISTERIJA TAJNE VEČERE: Zašto svi šokirano gledaju u Isusa (VIDEO)

MISTERIJA TAJNE VEČERE: Zašto svi šokirano gledaju u Isusa (VIDEO)

Isus Hrist je centralna figura na slici, a apostoli su grupisani po trojica u četiri celine
tajna-vecera
“Tajna večera” Leonarda da Vinčija je remek delo italijanske renesanse. Sigurno ste je videli bezbroj puta do sada, ali možda ove činjenice o njoj niste znali.
Možda najznačajnije delo Leonarda da Vinčija nalazi se u crkvi Santa Marija de la Gracije u Milanu. Izradu ovog dela naručio je Lodoviko Sforca, vojvoda od Milana.

Slavni slikar otpočeo je rad na ovom delu 1495. godine i to eksperimentišući. Uprkos običaju da se freska slika na mokrom gipsu, Da Vinči je radio na suvom i dobio je mnogo bolji rezultat. Međutim, ovo značajno delo je zbog toga počelo da propada još za umetnikovog života.

Svega 150 godina nakon nastanka naučnici su procenili da sliku ništa ne može da spasi. Ipak, zahvaljujući restauracijama, nju i danas možete videti – po ceni od 6.5 evra, ukoliko najavite svoj dolazak mesecima unapred, piše portal “Dnevno.rs”.

Iako možda ne deluje tako, kad je gledamo na računarskim ekranima, “Tajna večera” je ogromna i zauzima skoro 40 kvadratnih metara. U prostoriji nema drugih umetničkih dela, iako je bilo u planu da se na zidu naspram nje naslika Raspeće.

Po Da Vinčijevoj zamisli, na zidu je prikazan vrhunac Večere – trenutak pošto je Isus otkrio da će ga jedan od učenika izdati, tako da se na slici vide reakcije – šok i gnev apostola. Istovremeno, prikazano je rađanje pričešća, jer Isus Hrist poseže za hlebom i vinom koji postaju simboli hrišćanske Svete tajne.

Isus je ranije imao noge

Godine 1652. neko je došao na ideju da napravi vrata baš ispod Hrista, pa su ovi radovi uklonili Isusove noge sa zida. Pre Leonarda je tradicija nalagala da se Juda izoluje od ostatka apostola – ili je sedeo prekoputa Isusa i ostalih, koji su tradicionalno prikazani kako svi sede na jednoj strani. Leonardo je stvorio suptilniji i tako dramatičan efekat stavljajući Judu u senku.

Da Vinči je takođe predstavio realno objašnjenje proročkih reči Hristovih da će prvi čovek koji deli hleb sa njim takođe biti izdajnik: Isus i Juda su prikazani kako posežu ka istom parčetu hleba, iako je svima pažnja prikovana na drugo mesto.

Takođe, ispred Jude je prosuta so, koja simbolizuje njegovu zlu sreću i to što je odabran da bude izdajnik.

Skrivena značenja i tajne na slici

Isus Hrist je centralna figura na slici, a apostoli su grupisani po trojica u četiri celine.
Gledano s leva na desno Vartolomej, Jakov i Andrija Mali čine prvu grupu od tri apostola i deluju iznenađeno, a Andrija čak uplašeno.

U drugoj grupi su Juda Iskariotski, Petar i Jovan. Juda drži kesu srebra u desnoj ruci, posežući za komadom hleba sa njegove leve strane.

Petar se naginje, držeći nož u desnoj ruci, koji simbolizuje njegovu odbranu vere i revnost prema Isusu. Jovan izgleda kao da pada u nesvest.

reću grupu čine apostoli Toma, Jakov Stariji i Filip. Toma podiže ruku i to je isticanje prsta kojim će Neverni posle dodirnuti Hristove rane kako bi se uverio u Vaskrsenje. Filip izgleda kao da traži neku vrstu objašnjenja, dok Jakov Stariji između njih izgleda kao da je ustuknuo od Isusa u stanju užasa.

Poslednja trojica apostola – Matej, Juda Tadej i Simon Zilot kao da raspravljaju pitanje među sobom, po pisanju Luke (22:23): “Oni su počeli da se pitaju među sobom koji od njih može biti taj koji će učiniti ovo”.

Počevši od grupa od po tri apostola, cela slika sadrži dosta referenci na ovaj broj koji predstavlja hrišćansku veru u Svetu Trojicu. Iza Isusa se nalaze tri prozora, a njegova figura liči na trougao.

Pogledajte video:


(Telegraf)

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …