Home / IZA KULISA / MISTERIJE PLANINE NEMRUT: JESU LI MASIVNI I PRECIZNO IZRAĐENI KIPOVI PODIGNUTI VANZEMALJSKOM TEHNOLOGIJOM? (VIDEO)

MISTERIJE PLANINE NEMRUT: JESU LI MASIVNI I PRECIZNO IZRAĐENI KIPOVI PODIGNUTI VANZEMALJSKOM TEHNOLOGIJOM? (VIDEO)

Nemrut Dagi, planina koja se nalazi u maloazijskom delu Turske, s vrhom visokim 2150 metara. Na vrhu planine nalazi se kultno mesto iz helenskog razdoblja.

Uz ostatke mauzoleja komagenskog kralja Antioha I (69. do 34. pne) vladara malog kraljevstva, nastalog severno od reke Eufrat, nakon raspada države Aleksandra Velikog, na više terasa podignuti su, izuzev glavnog žrtvenika, gotovo jednaki, masivni kipovi (visoki 8 do 9 m) grčkih i persijskih bogova i vladara; oni su okruživali kraljev grob koji se nalazi ispod 50 m visokog veštački napravljenog brega.

Tokom 1.veka pne kralj Antioh I. Soter vladao je malim kraljevstvom pod nazivom Komagena. Kada je umro oko 34. godine pne., sahranjen je ispod kamene kamene humke na vetrovitom vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat.

Prema zapisima koje je ostavio pre nego što je umro, Antioh je izrazio želju da bude sahranjen na visokom, izolovanom i svetom mestu. Po svemu sudeći, želja mu je i ispunjena: izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je sahranjen među bogovima, iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

One su služile kao sinteza dve kulture koje su se nalazile s jedne i druge strane Antiohovog kraljevstva, pa tako su persijske i zoroastrijske verske figure, poput zoroastrijskog vrhovnog boga Ahure Mazde kombinovane s njegovim grčkim pandanom Zevsom.

Nedavna istraživanja ukazala su na mogućnost da su statue postavljene u skladu s događajima u lunarnom kalendaru, što bi značilo da su na neki način kameno proročanstvo, da čuvaju tajnu prošlosti i budućnosti. Međutim, nezavisno od njihovog astrološkog značenja, mesto na kojem počivaju, omogućava sjajan pogled posetiocima.

Ni nakon gotovo 2000 godina nije jasno kako su ljudi tako precizno kreirali te ogromne statue.

(dnevno.hr)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …