Home / IZA KULISA / NOVI SNIMCI ANTARKTIKA, PRVI PUT VIĐENI LJUDSKIM OKOM, UPOZORAVAJU NA VELIKU OPASNOST..! (VIDEO)

NOVI SNIMCI ANTARKTIKA, PRVI PUT VIĐENI LJUDSKIM OKOM, UPOZORAVAJU NA VELIKU OPASNOST..! (VIDEO)

sneg- led- arktik- antarktik

Svake godine, u ovo vreme, kada je na Antarktiku proleće ili leto, NASA posebnim avionom nadleće taj kontinent kako bi stekla uvid u to kako se uticaj globalnog zagrevanja odražava na pejzaž tog kontinenta.

Američka svemirska agencija ova snimanja ponavlja svakog arktičkog leta, kao deo projekta „Operacija Ledeni most“.

Pre nekoliko dana NASA avion poleteo je iz mesta Ušuaja, u Argentini, preleteo ledeni greben Larsen C, kao i novi ledeni breg nazvan A-68, veličine oko 5.000 kilometara kvadratnih, koji je nastao između 10. i 12. jula ove godine.

A-68 je bio jedan od najvećih ledenih bregova na Zemlji u trenutku nastanka. Iako je, od tada, ostao bez nekih delova i dalje je ogromnih dimenzija.

Fotografije koje je NASA postavila na svojim nalozima na društvenim mrežama, predstavljaju prve snimke ledenog brega iz blizine viđene ljudskim očima, budući da su dosada prikazani snimci bili satelitski, navodi Mashable.

A-68, sam po sebi, ne predstavlja opasnost, osim za brodove koje plove tim područjem. On neće odmah doprineti porastu nivoa mora, budući da već neko vreme pluta u vodi.

Postoji, međutim, mogućnost da bi dalje odvajanje od Larsena C, koji se nalazi u delu Antarktika koji se brzo zagreva, moglo da ubrza nestanak tog ledenog grebena. To bi, naravno, ubrzalo dotok leda sa kopna u more, što bi svakako dovelo do porasta nivoa mora.

Okolni ledeni grebeni, kao što je Larsen B, već su počeli da se dezintegrišu, a nedavna istraživanja ukazuju da Ledeni pokrov (najveća masa glacijalnog leda površine veće od 50.000 km2, poznata i kao kontinentalni glečer) zapadnog Antarktika i Ledeni pokrov istočnog Antarktika ugroženiji od otopljavanja nego što se ranije mislilo.

Ono što će se u budućnosti dešavati sa antarktičkim ledom od velike je važnosti za ostatak sveta, budući da bi porast nivoa svetskog mora priobalne megalopolise učinio veoma ranjivima.

U jednoj studiji iz 2016. godine, objavljenoj u časopisu „Nejčr“, navodi se procena da bi nivo mora na zapadu Antarktika do 2100. godine mogao da poraste za jedan metar. On bi, na različitim lokacijama širom sveta, dostigao mnogo veću visinu, i pored toga što u ovu procenu nije uračunato otapanje ledenog grebena na Grenlandu.

Studija projektuje još katastrofalniji porast nivo mora od čitavih 15 metara, do 2500. godine, koji će potopiti američke države Floridu i Luizijanu, zatim Bangladeš, deo jugoistočne Azije i ostale naseljene priobalne regije.

Pogledajte video:

B92

Check Also

DR RAČIĆ ZATRESAO SRBIJU: VUČIĆ NE NOSI MASKU ZATO ŠTO ZNA ISTINU (VIDEO)

Gost Slavija info tv bio je akademik RAS akademije dr Alek Račić. U emisiji Intervju …