Home / IZA KULISA / NOVO RUSKO ORUŽJE SA PRAVOM NOSI IME BOGA MORA: „POSEJDON“ UTERUJE STRAH U KOSTI (VIDEO)

NOVO RUSKO ORUŽJE SA PRAVOM NOSI IME BOGA MORA: „POSEJDON“ UTERUJE STRAH U KOSTI (VIDEO)

Ruski nuklearni dron u obliku džinovskog torpeda „Posejdon“ će moći da ostvari visoke vrednosti brzine u kretanju pod vodom. Tom prilikom će moći da manevriše kako po kursu, tako i po dubini.

Sve ove karakteristike mu omogućavaju da bude praktično nezaustavljiv, tačnije u ovom momentu ne postoji protiv-oružje ili podvodni presretač koji bi mogao da ga ugrozi.

Kako saopštava internet portal RG, neimenovani izvor iz vojno-industrijskog kompleksa je rekao da će se nuklearni podvodni dron kretati brzinom od 110 čvorova (više od 200 km/čas).

Njegova platforma će po svemu sudeći biti jedna od nuklearnih podmornica koja se nalazi u naoružanju ruske vojske.

Ona će ga odbaciti poput aviona koji lansira raketu, posle kojeg se pali osnovni marševski motor. „Posejdon“ će ovakve vrednosti svoje brzine moći na dostići na dubini od 1.000 metara, što ga čini izuzetno opasnim, praktično neuhvatljivim podvodnim objektom.

Dostizanje i održavanje ove brzine koja je izuzetna kada je u pitanju kretanje kroz vodenu masu, omogućiće vazdušni mehurkoji će se stvoriti oko objekta. Ovaj efekat će značajno smanjiti otpor vode koji se javlja prilikom kretanja.

Najveće vrednosti brzine koje su postignute u uslovima pod vodom i dalje drži ruska raketa-torpedo „Škval“ koja je sa svojim 370 km/čas i dalje predstavlja nedostižnu granicu. Međutim, ona ima ograničen domet (do 13km), i može da se upotrebljavama na malim dubinama koja ne prelazi 30 metara.

Kada je u pitanju podvodni nuklearni dron-torpedo „Posejdon“ osim radne dubine od 1.000 metara, govorimo i o dometima koji će dostizati fantastične brojke od nekoliko hiljada nautičkih milja.

Još jedna veoma važna stvar koju će posedovati „Posejdon“ jeste sposobnost manevra kako po kursu, tako i po dubini (kao pravi dron). Sve ove karakteristike mu omogućavaju da bude praktično nezaustavljiv, tačnije u ovom momentu ne postoji protiv-oružje ili podvodni presretač koji bi mogao da ga ugrozi.

Nedavno su se pojavile informacija o početku podvnodnih testiranja ruskog dron-torpeda „Posejdon“. Ona će se izvoditi u morskim/okeanskim uslovima, na poligonima koji su premrežena ultra-osetljivim senzorima za otkrivanje objekata pod vodom.


Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …