Home / IZA KULISA / OBJAVLJEN DOKAZ DA SU SRBI STARIJI NAROD OD RUSA I GERMANA (VIDEO)

OBJAVLJEN DOKAZ DA SU SRBI STARIJI NAROD OD RUSA I GERMANA (VIDEO)

Miodrag Milanović je prošle godine objavio zapaženu knjigu Srbi u poznoj antici i ranom srednjem veku a nedavno se pojavila i Istorija Vanala, Veneda i Bodrića, irskog istoričara Tomasa Njudženta, istoriopis o Srbima sa severa Evrope, koju je priremio i štampao u izdavačkoj kući Vandalija, specijalizovanoj za naslove o drevnoj srpskoj istoriji.

U intervjuu za Helmkast Milanović se osvrće na ova dva naslova napominjući kako je čitateljstvo u Srbiji prvi put u prilici da nešto više i podrobnije sazna o Srbima koji su naseljavali Baltik i teritorije današnje Nemačke, Poljske i Češke. Takođe, daje uvid u bogatstvo pisanih izvora koji svedoče o dolasku Srba na Balkan, u pitanju su, uglavnom, sirijski i grčki hroničari i istoričari.

U razgovoru se osvrće na neke zablude kao što su tvrdnje da su Srbi naslednici drevnih Vinčanaca ili da su zapravo Iliri, Goti, Geti itd. zaključujući kako za te tvrdnje nema osnova.

– Srbi su drevan narod, njihovo ime se prvo pominje u istoriji indoevropljana i besmisleno je srpsku bogatu istoriju mešati sa istorijom bilo kog drugog naroda pogotovo je prisvajati kako to rade neki pseudoistoričari – kaže on.

(Pravda)

Check Also

ONI SU VLADALI SRPSKOM ZEMLJOM PRE NEMANJIĆA- KRALJ BODIN, JELENA I BELOŠ

Srpska država postojala je i pre Nemanjića, ali o njoj se zbog nedostatka izvora malo …