Home / IZA KULISA / OTKRIVENO SUPERTAJNO KINESKO ORUŽJE: DAO IM GA JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ! (VIDEO)

OTKRIVENO SUPERTAJNO KINESKO ORUŽJE: DAO IM GA JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ! (VIDEO)

Ako ste se nekad zapitali šta se desilo sa olupinom supertajnog američkog aviona „F-117“ koje je oborila jugoslovenska PVO 1999. godine, ovih dana se pojavio odgovor: godinu ranije nego što se predviđalo, NR Kina uvrstila je u puni borbeni arsenal svojih oružanih snaga nevidljivi borbeni avion J-20.

Kineska agencija Sinhua navodi da kineska vojska još uvijek radi na treninzima pilota, ali Kina sada definitivno ima u svojim redovima borbeni avion sa „nevidljivom“ tehnologijom pete generacije.

Peta generacija znači da je ovakva letelica „nevidljiva“ za radare čak i pri nadzvučnim brzinama i opremljena projektilima, te da raspolaže najmodernijim kompjuterskim sistemima, senzorima i elektronikom, piše Express.hr. Ovim korakom Kina staje rame uz rame sa SAD, koji je prvi razvio stealth tehnologiju i koji danas u svom zrakoplovstvu ima F-22 Raptora, i Rusijom koja raspolaže svojim Suhoj T-50-cama.

Ono po čemu je kineski J-20 poseban jest to da je u istoriju ušao po nizu u najmanju ruku indicija da je NR Kina do stealth tehnologije došla tokom NATO bombardovanja Srbije, tada pod režimom Slobodana Miloševića, kada je PVO jugoslovenske vojske srušila američki nevidljivi avion F-117 Nighthawk.

Da bi potom, navodno, Miloševićev režim pomogao Kini da se dočepa delova oborenog aviona opremljenog najmodernijom tehnologijom, što je NR Kini, opet navodno, omogućilo da obrnutim inženjeringom razviju vlastitu stealth tehnologiju.

Podsetimo, PVO je u Srbiji 27. marta 1999. oborila jedan F-117. Pilot se na vreme katapultirao, sigurno se prizemljio, a potom su ga američke snage sigurno i spasile i izvukle iz Srbije.

Pentagon i danas smatra da je do rušenja F-117 došlo „kombinacijom lukavih taktika, nešto sreće i sovjetskog PVO sistema SA-3“.

Te godine je Kina objavila i da je razvila prototip svog nevidljivog ratnog aviona i te godine prvi vojni stručnjak koji je javno izjavio da je Peking do toga došao zahvaljujući tome što se 1999. dočepao ostataka oborenog američkog aviona, bio je – hrvatski admiral Davor Domazet Lošo.

– U to vreme, prema našim obaveštajnim podacima, kineski agenti su išli po toj oblasti i kupovali delove aviona od lokalnih poljoprivrednika. Vjerujemo da su Kinezi iskoristili te materijale da bi stekli uvid u tajnu stealth tehnologiju i onda ih napravili – rekao je Domazet Lošo 2011. za AP.

Nije prošlo dugo, Pentagon je – svojim neformalnim kanalima – objavio da „sumnja da je Kina uspela da izvuče stealth tehnologiju“ iz olupine F-117 iz 1999. Od 2011. i sam Peking navodi da je u J-20 ugrađena isključivo kineska tehnologija i isključivo plod istraživanja kineskih naučnika. Neke stvari, međutim, vrište da je vrlo moguće da Kina nije stajala skrštenih ruku 1999. dok je NATO udarao po ciljevima po Srbiji. Ključan trenutak za sumnju da se događalo nešto posebno bilo je NATO-ovo bombardovanje Ambasade NR Kine u Beogradu.

Guardian je već u jesen 1999. objavio članak koji su potpisala tri njegova renomirana novinara, u kojem je izričito tvrdio: „NATO je Kineze bombardovao namerno.“

Tamo je stajalo da se NATO na to odlučio nakon što su tri njegove baze utvrdile na temelju praćenja radio signala da je kineska ambasada vojsci tadašnje SR Jugoslavije služila kao mjesto preko kojega se odvijala glavna komunikacijska aktivnost vojske i državnog vrha.

Prema Pentagonu, to je utvrđeno iz baza u Napulju, Makedoniji i Briselu. Do toga je došlo, tvrdili su, nakon što su američki avioni bombardovali Miloševićevu rezidenciju u Beogradu i popratnu infrastrukturu. Sva komunikacija utihnula je na 24 sata, da bi se odjednom opet pojavila. Ovaj put in kineske ambasade.

Kad se bombarodvanje ambasade dogodilo, kineski predsednik Đang Cemin je poludeo od gneva. Bil Klinton i direktor CIA Džordž Tenet tada su objavili da je to bila greška, a američki ministar obrane Vilijam Koen rekao je: „Jedan od naših aviona napao je pogrešno jer je upute o bombardiranju dobio na temelju zastarelih karata.“

I malo ko im je verovao. Posebno ne Guardian, čiji je izvor rekao da je „priča o zastarelim kartama prokleta laž“.

U novinarskim krugovima pričalo se da nije slučajno to što je, kako se tvrdilo, kineska ambasada u rekordnom roku nakon rušenja F-117, prikupila krhotine tog aviona, da bi ubrzo potom pretrpela direktni NATO-ov udar.

Tada se navodilo i to da su Kinezi, koji su inače tradicionalno krajnje konzervativni da bi se mešali u bilo koji rat po svijetu, Miloševiću odlučili direktno da pomognu isključivo zato što im je ovaj omogućio da se dočepaju najvećeg dela srušenog F-117. Kao i to da ta olupina treba Pekingu za razvoj vlastitog stealth bombardera.

Narednih 12 godina ova tema se vrtela samo na Balkanu. A onda je 2011. Peking objavio da ima svoj avion, a zapadni mediji su počeli da iznose sve ono o čemu se na području bivše Jugoslavije pričalo čak i uz kafu.

Tada direktor Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu nije objasnio zašto njegov muzej od tog F-117 ima samo kupolu, sedište kojim se pilot katapultirao, pilotovu kacigu i radio.

Neobično, s obzirom na to da je bila reč o najspektakularnijem vojnom uspehu tadašnje Jugoslavije plus još i SFR Jugoslavije, sve tamo od Drugog svjetskog rata.

– Ne znam šta se dogodilo s ostatkom aviona. Puno delegacija nas je posetilo proteklih godina, uključujući Kineze, Ruse i Amerikance, ali niko nije pokazao nikakav interes za bilo koji deo mlaznjaka – rekao je direktor New York Postu 2011.

Vojni savetnik Zoran Kusovac rekao je da je uništeni F-117 bio apsolutno na vrhu liste želja Rusa i Kineza. Inače, i Rusi su 2010. lansirali svoj prototip Suhoj T-50.

Plus, kineski naučnici su poznati kao vrlo vešti u obrnutom inženjeringu, Zapad im je često predbacivao vrlo agresivnu industrijsku špijunažu i za slaganje cele priče nedostajalo je još samo…

Onda se pojavila i ocena Aleksandera Nila, koji je tada vodio program za Aziju Royal United Services Institute: Sve to znači da su Srbi i Kinezi delili svoje obaveštajne podatke. Vrlo je verovatno da su delili i tehnologiju koju su rekonstruisali iz tog F-117 i vrlo je uverljivo da su delovi tog aviona završili u Kini – rekao je on.

Pogledajte video:Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …