Home / IZA KULISA / OVO SE KRIJE: IRAN NAPAO VOJNE BAZE SAD, AMERIKA UZVRATILA ZEMLJOTRESOM! EVO ŠTA SE DOGODILO..

OVO SE KRIJE: IRAN NAPAO VOJNE BAZE SAD, AMERIKA UZVRATILA ZEMLJOTRESOM! EVO ŠTA SE DOGODILO..

Nakon zemljotresa koji je jutros pogodio Iran, na društvenim mrežama su se pojavile spekulacije da je uzrok tome moguća upotreba sistema HAARP od strane američke vojske.

HAARP je istraživački projekat koji želi da “razume, stimuliše i kontroliše procese u jonosferi koji mogu da izmene učinak komunikacionih i sistema za nadgledanje”. Započet je 1993. godine i predloženo je da traje 20 godina.

Osnovni ciljevi projekta su izučavanja fenomena polarne svetlosti i radio komunikacija. Nalazi se severoistočno od mesta Gakona na Aljasci, a projektom upravlja Univerzitet Aljaske, US Air Force i Ratna mornarica SAD. Ukupno je 14 univerziteta je bilo uključeno u planiranje sistema.

Ovo nije prvi put da se dovodi u pitanje upotreba sistema HAARP protiv Irana.

Iranski zvaničnici su u maju prošle godine odbacili takve tvrdnje, kada ih je zadesio razoran zemljotres.

MISTERIJA KOBNOG PADA AVIONA: Ukrajina objavila da je uzrok nesreće kvar motora, a sada je tu izjavu POVUKLA- SUMNJA PADA NA PENTAGON

Ukrajinski avion „boing 737“ sa 176 ljudi srušio se ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, prlikom kojeg su svi putnici i članovi posade poginuli. Ukrajinska avio-kompanija „Internešnl erlajns“, u čijem je vlasništvu letelica, objavila je na neodređeno vreme suspendovala sve letove ka Teheranu, kao i letove iznad iranskog vazdušnog prostora.

Iz avio-kompanije su potvrdili da je let PS752, čija je destinacija trebalo da bude Kijev, nestala sa radara nekoliko minuta nakon poletanja iz iranske prestonice. Avion je poleteo u 6:10 minuta, objavljeno je u saopštenju.

Avion koji se srušio, marke „boing 737-NG“, napravljen je 2016. godine, a ukrajinska avio-kompanija navela da je poslednja tehnička provera letelice obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće.

U međuvremenu, ukrajinska avio-kompanija objavila je da je da je mogućnost greške pilota minimalna i da je letelica bila u dobrom stanju. Predsednik avio-kompanije Evgenij Dikne je rekao da je avion koji se srušio bio „jedan od najboljih“ i da je bio na servisu pre dva dana.

U međuvremenu, Ambasada Ukrajine u Iranu zamenila je prvobitno saopštenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće, javio je CNN. Ambasada je u novom saopštenju navela da se uzroci incidenta „razjašnjavaju“, kao i da prethodna saopštenja o uzrocima nesreće „nisu zvanična“.

– Informacije o uzrocima avionske nesreće razjašnjava komisija. Svako saopštenje koje se odnosi na uzroke nesreće pre odluke navedene komisije nije zvanično – kaže se u saopštenju.

U prvobitnom saopštenju na sajtu ambasade, koje je uklonjeno, isključen je teroristički napad kao mogući uzrok pada, uz navođenje da preliminarne informacije sugerišu na neispravnost motora.

Prve informacije nakon pada

Hasan Rezeifar, generalni direktor komisije iranske organizacije za civilnu avijaciju koja istražuje avionske nesreće, rekao je da avion nije proglasio uzbunu pre pada.

Prema navodima portparola iranske službe za saobraćaj, Kasema Biniaza, avion je poleteo sa međunarodnog aerodroma „Imam Homeini“ u iranskoj prestonici kada se zapalio jedan od motora. Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom koja se srušila, naveo je Biniaz.

Avion se po rušenju u blizini aerodroma zapalio.

– Požar je velikih razmera…imamo 22 vozila hitne pomoći, četiri ambulantna autobusa i helikopter – izjavio je za iransku državnu televiziju šef iranske službe za vanredne situacije Pirhosein Kulivand.

Tas s navodi da su pripadnici iranske spasilačke službe pronašli „crnu kutiju“. Ona je pronađena u blizini iranske prestonice i predata policijskim službama. Na mestu nesreće vide se razbacani delovi olupine aviona i tela žrtava, kao i spasioci koji sa maskama pretražuju teren dok tu oblast nadleću helikopteri.

Prema sajtu „FlajtRadar24“, kontakt sa avionom je prekinut praktično odmah po poletanju.

Portparol „boinga“ je rekao da je kompanija obaveštena o nesreći u Iranu i da prikuplja dodatne informacije.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije. To je na Tviteru objavio ukrajinski ministar Vadim Pristajko.

On je naveo da je poginulo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije, prenosi Rojters.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojoj su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija.

(Alo.rs)

Check Also

„NAJVEĆA CIVILIZACIJA ANTIKE NIJE BILA NI GRČKA NI RIMSKA, A CENTAR RIMSKOG CARSTVA NIJE BIO U RIMU, NEGO U SREMSKOJ MITROVICI!“

Završno predavanje u serijalu od čak 30 predavanja. Ono što nas u školama uče o …