Home / IZA KULISA / PAPIR KOJI BI PROMENIO MNOGO TOGA – AMERIKANCI SU 1999. SRBIJI OBEĆALI I POTPISALI DOKUMENT KOJI JE NESTAO 5. OKTOBRA 2000. GODINE

PAPIR KOJI BI PROMENIO MNOGO TOGA – AMERIKANCI SU 1999. SRBIJI OBEĆALI I POTPISALI DOKUMENT KOJI JE NESTAO 5. OKTOBRA 2000. GODINE

milosevic

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma, a da je posle 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je Ričard Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

– Uništen i izgubljen je i originalni primerak Dejtonskog sporazuma – otkriva za „Srpski telegraf“ Dačić, koji je istraživao kako su nestali sporazumi koji su za Srbiju i danas od ključne važnosti. – Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova – kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, taj papir je nestao, jer je sve opljačkano. – Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo – navodi Dačić za „Srpski telegraf“. Dačić je ogorčen i zbog toga što se, kako kaže, ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

– Dejtonski sporazum je njegovo delo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244 – navodi Dačić. Da su dokumenta uništena ili nestala, potvrdili su za „Srpski telegraf“ i bivši državni funkcioneri, ali i nekadašnji ministri DOS. Jedno od objašnjenja gde je nestao „dejtonac“ pružio je bivši ministar spoljnih poslova i čelnik DOS Goran Svilanović, koji je tvrdio da nije zatekao ovaj dokument kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine, navodi list.

Check Also

UGLEDNI HRVATSKI PROFESOR POTVRDIO SVE ZASTRAŠUJUĆE IZJAVE POZNATIH NEMAČKIH LEKARA O KORONI I ZAPREPASTIO JAVNOST

Posle izjave poznatog nemačkog pulomologa Dr. Volfgang Vodarga i takođe poznatog nemačkog lekara dr. Klausa Kenlajna, …