Home / IZA KULISA / RUSI KONAČNO OTKRILI NAJVEĆU LAŽ SVIH VREMENA: ČOVEK NIKAD NIJE BIO U KOSMOSU A NI NA MESECU- EVO ZAŠTO

RUSI KONAČNO OTKRILI NAJVEĆU LAŽ SVIH VREMENA: ČOVEK NIKAD NIJE BIO U KOSMOSU A NI NA MESECU- EVO ZAŠTO

Ruski naučnici su pronašli način da zaštitite dragoceni mozak kosmonauta od smrtonosnog sunčevog zračenja

Snažno sunčevo zračenje, koje neprekidno bombarduje planete u našem sunčevom sistemu koje ne uživaju zaštitnu magnetosferu sličnu zemljinoj, i dalje je jedan od glavnih rizika koji sprečavaju ljudske napore za uspostavljanjem kolonija na Mesecu ili Marsu.

Ruski inženjeri su razvili zaštitni sistem za koji se nadaju da će moći da zaštiti kosmonaute od smrtonosnog gama zračenja tokom njihovih letova do Meseca na svemirskom brodu Oryol (‘Orao’), otkrio je Vjačeslav Šuršakov, šef odeljenja za bezbednost od zračenja na Institutu za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka.

“Za Oryol smo smislili lokalni odbrambeni sistem koji će zaštititi određeni deo tela kosmonauta … Oryol će leteti izvan Zemljine magnetosfere, gde je uticaj kosmičkih zraka jači, što znači da će kosmonauti morati da zaštite svoj najvažniji organ – mozak “, rekao je Šuršakov u intervjuu.

Iz tog razloga, rekao je, naučnici su predložili stvaranje posebne kape ili šešira koje kosmonauti mogu da nose na glavi kako bi ih zaštitili od sunčevih bljeskova.

Prema mišljenju naučnika, nedavni kopneni eksperiment u kom je korišćeno rusko svemirsko odelo Orlan pokazalo je da su njegove najugroženije tačke tokom izleta u svemiru rukavice, a slede kaciga i rukavi. Sada, naučnici iz Rusije i Nemačke predlažu eksperiment sa Orlanovim svemirskim odelom, koje je došlo do kraja radnog veka, u kom bi svemirsko odelo bilo napunjeno mernom opremom i postavljeno izvan Međunarodne svemirske stanice kako bi se dugoročno merila njegova otpornost na zračenje.

Šuršakov je takođe otkrio da su naučnici iz Instituta za biomedicinske probleme pronašli rešenje za radikalno poboljšanje zaštite od zračenja u stambenim prostorijama na ruskom modulu ISS-a. Genijalno rešenje sadrži zaštitnu zavesu sačinjenu od vlažnih maramica.

„Maramice /ulošci su zasićeni sa do 70-80 odsto vode i dobro štite od zračenja. Kosmonauti ih koriste za higijenu, ali s obzirom na to da se na brodu nalaze u većoj kolčini, mi smo to iskoristili ”, rekao je. Prema zvaničniku, ugradnja ove zavese od vlažnih maramica smanjila je doze zračenja u kabinama ruskog modula za čak 30-40 odsto.

„Želeli smo da stvorimo još jednu zavesu za drugu kabinu u modulu Zvezda, ali postoje problemi s procedurama vojnog puštanja u pogon i finansiranjem. Stoga smo odlučili da poboljšamo već postojeću zavesu, koristeći plastične uloške umesto vlažnih maramica, koje još bolje štite od zračenja “, objasnio je Šuršakov.

DECENIJA ISKUSTVA U EKSPERIMENTIMA ZRAČENJA

Ruski svemirski program decenijama nastoji da poboljša zaštitu od zračenja. Ruski segment ISS-a eksperimentisao je na ovom području duže od decenije koristeći lutku Matryoshka, koja sadrži materijal ekvivalentan tkivu koji bi treblao da oponaša svojstva ljudskog tela. Već kasnih pedesetih godina sovjetske svemirske letelice poslate su na Mesec i dobile zadatak merenja nivoa zračenja, kako tokom leta, tako i u zemaljskim istraživanjima mesečeve površine.

Ovi eksperimenti nastavili su se 70-ih i 80-ih godina, na svemirskim stanicama Salyut i Mir, kao prethodnici savremenog ISS-a.

Projekat Oryol je svemirska letelica s mogućnošću delimičnog, višestrukog korišćenja. Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin nagovestio je da bi testiranje leta Oryol trebalo da se završi do 2028. godine. Prvi testni let sistema trenutno je zakazan za 2023. Ako sve bude išlo po planu, ruski kosmonauti će sleteti na Mesec do 2030. godine.

(logicno.com)

Check Also

ZAPANJUJUĆE PROROČANSTVO MILOŠEVIĆA KOJE SE OSTVARILO- SVEDOČE BOŽIDAR DELIĆ, GORAN JEVTOVIĆ I NIKOLA ŠAINOVIĆ (VIDEO)

2 oktobra 2000. godine Slobodan Milošević je održao antologijski govor koji je malo ko tada …