Home / IZA KULISA / RUSI OBJAVILI TAJNA DOKUMENTA O OSLOBAĐANJU BEOGRADA! NEMCI NAM SPREMALI TOTALNO ISTREBLJENJE ZA KRAJ RATA, A ONDA JE..

RUSI OBJAVILI TAJNA DOKUMENTA O OSLOBAĐANJU BEOGRADA! NEMCI NAM SPREMALI TOTALNO ISTREBLJENJE ZA KRAJ RATA, A ONDA JE..

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se može saznati da su nemačke trupe nameravale da raznesu sve najvažnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte.

Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.

„Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacistička komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i rečna luka“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Razminiranjem su se bavili pripadnici Trećeg ukrajinskog fronta, koji su i oslobađali Beograd.

O epizodama oluje i deminiranja hotela „Albanija“ i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.

„Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: ’Živeo maršal Staljin, živeo maršal Tito!‘“, citira Ministarstvo odbrane Rusije politički izveštaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.

(Sputnjik)

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …