Home / IZA KULISA / SALIH SELIMOVIĆ, ISTORIČAR: SVE JE PREVARA, NE POSTOJE „BOŠNJACI“ KAO NI SANDŽAK- OVO SU ISTORIJSKI DOKAZI.. (VIDEO)

SALIH SELIMOVIĆ, ISTORIČAR: SVE JE PREVARA, NE POSTOJE „BOŠNJACI“ KAO NI SANDŽAK- OVO SU ISTORIJSKI DOKAZI.. (VIDEO)

Istoričar Salih Selimović smatra da svi istorijiski podaci pokazuju da su domaći muslimani bili Srbi, da Bošnjaci ne postoje, kao ni poseban bosanski jezik, a da ne postoji ni Sandžak, jer i u Turskoj taj pojam ne postoji.

–Muslimani već dugo lutaju, jer ne žele da prihvate svoje porijeklo, koje im je pravoslavno i srpsko. Oni nijesu turski ili arapski muslimani, nego domaći ili balkanski muslimani. To se danas većinom prećutkuje i domaći muslimani se pokušavaju uključiti u neke procese kojima ne pripadaju– rekao je Selimović na tribini održanoj u „Srpskoj kući“. Organizator ovog događa je Srpski informativni centar „Sveti Sava“.

On je više govorio o manastiru Mileševa i njegovanju kulta Svetoga Save kod muslimana. Selimović navodi da su muslimani iz okoline Prijepolja uvijek pomagali taj manastir, a kada je trebalo branili su ga i životima. U nekim vremenima prikupljali su i priloge kako bi taj hram, koji je čuvao mošti Svetog Save, sačuvali od okupatora, posebno Turaka.

–Stariji su bili mnogo otvoreniji u ispoljavanju svoga porijela, nego što to danas rade mladi. Kao i kod ostalih i kod muslimana je u posljednjih 30 godina zavladalo veliko ludilo i oni ne žele da priznaju ko su bili njihovi preci. Bio sam u prilici da razgovaram sa njima i da pokušam da istražim njihovo porijeklo, ali oni pamte samo vrijeme do svojih muslimanskih predaka, dok dalje ne žele da idu, primjetio je Selimović.

On je pojasnio da u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan jezik, srpski, a da su čak ugledni bosanski muslimani u srednjovjekovnoj prepisci isključivo koristili ćirilicu.

-O tome govore svi istorijski izvori- tvrdi Selimović.

On smatra da i danas ima muslimana koji ne žele da prihvate svoje hrišćansko porijeklo, ali da krišom idu u crkvu, a neki i dalje čuvaju crkvene relikvije u svojim kućama.

–Puno puta sam slušao starije muslimane kako o tome govore. Mi moramo da znamo ko smo i kome pripadamo i to ne smijemo da krijemo – zaključio je Selimović.

Taj stav on je potkrijepio i svojim primjerom, jer preci Selimovića su bili Vujovići koji su slavili Aranđelovdan. Iako je od istog bratstva i Meša Selimović, on nije mogao da potvrdi da pripada baš tom ogranku Vujovića.

–Nijesam mogao da pronađem porijeklo moje i porodice Meša Selimovića– rekao je Selimović. On smatra da je i pravi naziv za današnji Sandžak, kako ga nazivaju muslimani i Bošnjaci, Stara Raška.

Pogledajte video:

 

Check Also

SNIMAK KINESKOG ROVERA BUDI JEZU: NA TAMNOJ STRANI MESECA NLO BAZA?! (FOTO)

Ukoliko sve bude išlo po planu, svetska javnost uskoro bi trebalo da dobije povratnu informaciju …